27.12 - 30.12. probíhá celofiremní dovolená, objednávky budou vyřízeny 2.1.2023.

10 jednoduchých triků, jak na eco-firendly kancelář

Trvalá udržitelnost není pouhým trendem posledních let, ale také přístupem, který se postupně stává běžnou součástí našich životů. Ekologické smýšlení přitom neproniklo jen do domácností, ale také na pracovní půdu, kde může představovat výrazné snížení nákladů a z toho plynoucí úspory. Mimo jiné je to také prostředek, jak získat jistou konkurenční výhodu, a to jak u zaměstnanců, tak u obchodních partnerů či zákazníků. Bylo dokonce zjištěno, že zhruba 75 % mileniálů by bylo ochotno přijmout nižší plat, pokud by jejich zaměstnavatel uplatňoval principy šetrné k životnímu prostředí.

Firmy, které zvažují přechod na eco-friendly kancelář, se mnohdy obávají vysokých počátečních investic. Zde je však nutno zmínit, že není třeba hned myslet na stěhování či výstavbu moderní pasivní budovy splňující příslušné certifikace. I malé kroky mohou vést k velkým změnám. A právě o tom si povíme v následujících řádcích.

  • Třiďte a recyklujte
  • Přejděte na zelenou nákupní politiku
  • Vybavte kuchyňku
  • Používejte ekologické čistící prostředky
  • Vyzkoušejte koncept tzv. bezpapírové (paperless) kanceláře
  • Zbavte se staré elektroniky
  • Při odchodu z práce vypojujte elektroniku ze zásuvky
  • Nepřehánějte to s topením ani s klimatizací
  • Využijte na maximum denní světlo
  • Vzdělávejte a motivujte zaměstnance

#1 TŘIĎTE A RECYKLUJTE

Ač se může zdát, že se jedná spíše o banalitu, mnoho zaměstnavatelů na třídění a recyklaci odpadu zapomíná. A přitom je to tak jednoduché! Stačí do kanceláří umístit několik oddělených a jasně označených nádob, které zaměstnancům umožní třídit alespoň základní druhy odpadu. V případě, že by nádoby v daném prostoru působily příliš rušivě, lze je schovat třeba za paraván či zástěnu.

Recyklace

#2 PŘEJDĚTE NA ZELENOU NÁKUPNÍ POLITIKU

Co to znamená? Jednoduše začněte upřednostňovat ty dodavatele, kteří jsou schopni prokázat, že dodávají výrobky šetrné k životnímu prostředí a kteří jsou navíc dostupní ve vaší lokalitě. Řeč je přitom o dodavatelích všeho druhu – od kancelářského nábytku a vybavení a kancelářských potřeb, přes mycí a úklidové prostředky, až po služby.

Jakmile najdete vhodné dodavatele, začněte nakupovat ve velkém. Menší počet větších nákupů přináší spoustu benefitů – méně obalů, méně najetých kilometrů při dopravě a mnohdy i množstevní slevy. Mimo jiné se snižuje i administrativní zátěž, která s těmito nákupy souvisí (objednávky, faktury aj.)

Zelená nákupní politika

#3 VYBAVTE KUCHYŇKU

Ve firmách bez vybavené a plně funkční kuchyňky či kantýny jsou zaměstnanci často nuceni uchýlit se k donáškám. Výsledkem je pak pracoviště „zanesené“ množstvím jednorázových plastových obalů. Tyto obaly se vlivem silného znečištění nedají recyklovat, a proto často končí buď na skládkách, kde se rozkládají i 500 let, případně ve spalovnách, kdy se procesem spalování uvolňují desítky různých chemikálií.

Řešením je poskytnout zaměstnancům plně vybavenou kuchyňku, kde by si mohli ohřát jídlo donesené z domova. Ruku v ruce s tím jde i pořízení mycího pultu či úsporné myčky, aby měli zaměstnanci použité nádobí kde umýt.

Chcete-li tuto myšlenku dovést k dokonalosti, poohlédněte se po kompostéru do interiéru. Existuje celá řada designových kousků, které se na pracovišti stanou příjemným doplňkem.

 

Kantýna

#4 POUŽÍVEJTE EKOLOGICKÉ ČISTÍCÍ PROSTŘEDKY

K tomu, abyste měli na pracovišti řádně uklizeno, není potřeba sahat po agresivních prostředcích plných chemie. Výrobky moderní ekologické drogerie jsou dostatečně účinné, a navíc šetrné k přírodě. Do nově vybavené kuchyňky pro zaměstnance nezapomeňte pořídit zásobu biodegradovatelných mycích houbiček a čistících prostředků bez fosfátů.

Ekologické čistící prostředky

#5 VYZKOUŠEJTE KONCEPT TZV. BEZPAPÍROVÉ (PAPERLESS) KANCELÁŘE

Kancelářské prostory jsou bezpochyby spjaty s hromadou šanonů a stohy papírů. Je však skutečně potřeba každý dokument tisknout? Žijeme přeci v digitální době, v níž cloudové služby rostou jako houby po dešti. Potřebné dokumenty tedy stačí uložit právě do cloudu, případně sdílet e-mailem. Přístup k internetu má dnes již kdekdo. Tímto způsobem ušetříte nejen peníze za materiál, ale také prostor v kancelářích.

Pokud se bez tiskárny skutečně neobejdete, tiskněte alespoň ekologicky. A jak? V prvé řadě si vyberte zařízení s ohledem na jeho energetickou náročnost. Rovněž se pokuste originální tonery a cartridge nahradit kompatibilními náplněmi. Jednak jsou levnější, jednak s nimi vytisknete více stran.

Za zmínku stojí také používání eco-friendly papíru. Běžný kancelářský papír je bělený chlorem, který zatěžuje životní prostředí. Oproti tomu pravý recyklovaný papír chlor neobsahuje a je ze sta procent vyroben z papírového odpadu.

Paperless kancelář

#6 ZBAVTE SE STARÉ ELEKTRONIKY

Ač ve vás pohled na starou kopírku může vyvolat nostalgické a příjemné vzpomínky, vysoké účty za elektřinu už tak příjemné nebudou. Pokud má dané zařízení spotřebu jako všechny počítače v místnosti dohromady, pak nezbývá nic jiného než se s ním rozloučit.

Ale pozor! Stará elektronika nepatří do popelnice s běžným komunálním odpadem, ale odevzdává se buď ve sběrných dvorech a obchodech, nebo se vhazuje do speciálních kontejnerů.

Elektroodpad

#7 PŘI ODCHODU Z PRÁCE VYPOJUJTE ELEKTRONIKU ZE ZÁSUVKY

U elektroniky ještě chvíli zůstaneme. Věděli jste, že tato zařízení spotřebovávají energii i tehdy, jsou-li vypnutá? Při odchodu z kanceláře tedy myslete na to, že pouhé stisknutí vypínacího tlačítka nestačí, elektroniku je potřeba vypojit i ze zásuvky.  Zvláště tehdy, nebudete-li se v práci po nějakou dobu vyskytovat.

#8 NEPŘEHÁNĚJTE TO S TOPENÍM ANI S KLIMATIZACÍ

V letních a zimních měsících představují klimatizace a topení nepostradatelnou součást každé kanceláře. Ideálně by však měly být ve spojení s termostatem, s jehož pomocí lze regulovat teplotu v jednotlivých místnostech i o desetiny stupně, a zabránit tak zbytečným energetickým ztrátám.

#9 VYUŽIJTE NA MAXIMUM DENNÍ SVĚTLO

Denní světlo má nezanedbatelný vliv na naši produktivitu, zdraví očí a celkovou spokojenost. Aby se v kanceláři pracovalo co nejlépe, snažte se omezit na minimum umělé osvětlení a přiveďte na návštěvu slunce. Pokud to prostory z dispozičních důvodů či vlivem absence oken neumožňují, přejděte alespoň na úsporné osvětlení. Jako řešení se nabízí vyměnit klasické žárovky za úsporné LED žárovky. Setkat se lze i s moderním chytrým LED osvětlením, které dokáže samo regulovat svit podle míry denního světla.

Úspora energie

#10 VZDĚLÁVEJTE A MOTIVUJTE ZAMĚSTNANCE

Zavést určitá opatření k přechodu na eco-friendly kancelář je poměrně snadné. Skutečnou výzvou je až přimět zaměstnance k jejich dodržování. Klíčem k úspěchu je jednoznačně motivace. Důležité je, aby zaměstnanci opatření dodržovali proto, že chtějí a ne proto, že musí. Z toho důvodu se je snažte vzdělávat, pořádat ekologické workshopy nebo je odměňovat eco-friendly zaměstnaneckými benefity.

 

Vzdělávání a motivace zaměstnanců

Jak již bylo zmíněno v úvodu, i malé kroky dokážou velké divy. Neváhejte proto a začněte být eco-friendly ještě dnes!