27.12 - 30.12. probíhá celofiremní dovolená, objednávky budou vyřízeny 2.1.2023.

Jak vybrat židli ke stolu pro prvňáčka

Správnému sezení a držení těla by se měly děti učit již od svého útlého věku. Přirozené zakřivení páteře se totiž formuje v několika fázích už od narození. Děti se často při sezení hrbí a nenaučí-li se sedět správně, mohou se v následujících letech potýkat s bolestivou degenerací páteře. Prvním krokem, jak takovému stavu předcházet, je výběr správné židle, na které si vaše ratolest bude dělat úkoly a připravovat se do školy. A podle čeho si „tu pravou“ vybrat, si povíme v následujících řádcích.

KOMU JE ŽIDLE URČENA?

Často se bohužel stává, že rodiče – ať již ve snaze splnit přání svého dítěte, nebo v naději, že v následujících letech budou mít od výběru židle klid – namísto židle pro nejmenší koupí židli pro teenagery. V takovém případě malý školáček zpravidla nedosáhne nohama na zem, a následkem toho se mu nohy dostatečně neprokrvují. Rodiče jej tak nevědomky vystavují neblahému vlivu na vývoj páteře i na celkové držení těla.

POHODLÍ A ERGONOMIE PŘEDEVŠÍM

Ergonomie a pohodlí jsou jedny z nejdůležitějších aspektů, na které byste při výběru židle měli myslet. Platí zde přitom zásada, že čím více nastavení židle umožňuje, tím lépe.

VÝŠKA A HLOUBKA SEDÁKU

Co se výšky a hloubky sedáku týče, je nesmírně důležité, aby mělo dítě chodidla položena celou plochou na podlaze, a „nemávalo“ nohama ve vzduchu. Zároveň přitom platí, že v kolenou by měl být sevřen úhel 90°. Za zmínku stojí i materiál, z něhož je sedák vyroben – neměl by být příliš tvrdý, ani příliš měkký.

ÚHEL A TVAR OPĚRÁKU

Opěrák by se měl tvarově co nejvíce podobat přirozenému zakřivení dětské páteře, tzn. že by měl podporovat hrudní i bederní páteř. Sklon opěráku by měl být takový, aby nadloktí s předloktím svíraly pravý úhel. Co se materiálového provedení týče, chcete-li pro své dítě maximum komfortu, poohlédněte se po židli se síťovaným opěrákem, který zajišťuje adekvátní cirkulaci vzduchu.

NEVYNECHÁVEJTE LOKETNÍ OPĚRKY

Ač spousta dětských modelů v základu opěrkami nedisponuje, v mnohých případech si je lze pořídit ve formě doplňkové výbavy. Dítě tak bude moct volně polohovat ruce, a navíc uleví jak samotným rukám, tak i pažím a páteři celkově.

BEZPEČNOST NADEVŠE

Sami jistě víte, že se děti na židli moc rády houpou. Z toho důvodu je potřeba, aby konstrukce židle byla co nejstabilnější. Docílit toho můžete například pořízením kluzáků, které zajistí její nepohyblivost. Díky tomu nebude dítě „popojíždět“ sem a tam a zbytečně se rozptylovat.

ŽIDLE, KTERÁ POTĚŠÍ I NA OKO

Malí školáčci už se nespokojí jen tak s něčím, a i pro ně hraje určitou roli design. Avšak vzhledem k tomu, že jsou to stále děti, nejvíce je potěší židle hrající různými barvami.

Ideálním řešením, jak co nejlépe skloubit barevnost židle spolu s ergonomickými vlastnostmi podporujícími zdravé sezení, je pořídit svému dítěti rostoucí dětskou židli z kolekce FUXO. Židle z této kolekce jsou zhotoveny z prvotřídních a testovaných komponent a k dispozici jsou ve dvou modelových řadách lišících se svým barevným vzorem. Hodí se pro děti od 5 let věku.

Dětské rostoucí židle z kolekce FUXO

  • Více o výběru kancelářské židle do dětského pokoje, si přečtěte v tomto článku.