27.12 - 30.12. probíhá celofiremní dovolená, objednávky budou vyřízeny 2.1.2023.

Jak vyčistit nejen kancelářské židle

Židle do kuchyně (jako např. jídelní židle, či barové židle), židle k psacímu stolu, kancelářské židle, ale i další čalouněný nábytek v domácnosti dostávají při každodenním používání pořádně zabrat, a proto je nutné čas od času čalounění vyčistit.

ŽIDLI PRAVIDELNĚ ZBAVUJTE PRACHU

Problém kancelářských židlí, ale i všech ostatních čalouněných židlí nespočívá pouze ve skvrnách. Často tu největší špínu vůbec nevidíme, protože je uvnitř, v molitanu pod potahem. Na ten padá každodenně prach. My si pak na něj sedáme, potíme se a prach se dostává dovnitř, do struktury čalounění. Proto je velmi důležité čalounění židle pravidelně vysávat určenými nástavci s kartáčky tak, aby se nejvíce nečistot vysálo a ne vetřelo dovnitř.

JAK SE ZBAVIT SKVRN

Obecně platí, že čerstvou skvrnu na čalouněné židli vyčistíte daleko lépe a rychleji než skvrnu, která je stará. Přes 90% všech skvrn bez problémů pustí, i kdyby to měla být káva nebo červené víno, i z bílého potahu. Pokud na potah něco vylijete, v první řadě vezměte čistou bílou papírovou utěrku, kapesník či kus toaletního papíru a tekutinu vytřete. Můžete si vzít na pomoc také celulózovou houbičku, kterou bude stačit průběžně proplachovat v čisté vlažné vodě. Všechny skvrny na židli čistěte vždy zásadně směrem od krajů do středu, abyste je ještě více nezvětšili. Výbornou pomoc Vám poskytne obyčejný prostředek na mytí nádobí, protože skvěle odmašťuje a hodí se tak na mastné skvrny, špínu z rukou apod. Pokud si se skvrnou ani tak neporadíte, poohlédněte se po speciálním přípravku v drogerii. Horší to bývá se skvrnami, které nejsou ředitelné vodou (např. barva, inkoust, nebo permanentní fix). Na ty je potřeba vzít speciální čističe s rozpouštědly. Pozor ale, aby s sebou při čištění nevzaly i barvu čalouněné látky.

Skvrny v podobě barvy, inkoustu či permanentního fixu jsou určitou „specialitou“ dětí. Proto je především v případě výběru kancelářské židle do dětského pokoje nutno klást důraz na snadnou omyvatelnost židle.


Čištění namokro se zdaleka nehodí pro všechny materiály, některé například mohou zplstnatět, srazit se, nebo se naopak vytáhnout a udělat vlny. Proto věnujte pozornost materiálu, ze kterého je potah židle vyroben, nebo se poraďte přímo s výrobcem židle. Při pravidelném čištění bude Vaše čalouněná kancelářská židle vypadat jako nová a její čalounění mnohem déle vydrží!!