27.12 - 30.12. probíhá celofiremní dovolená, objednávky budou vyřízeny 2.1.2023.

Jak si vybrat vhodnou barvu do pracovny?

V současné době „koronavirové“ musí mnoho z nás, chtě nechtě, pracovat z domova. Zpočátku se toto řešení jevilo docela slibně – pohoda doma, netřeba se nikam vychystávat, nestát půl dne v zácpě a další „benefity“. Avšak po několika měsících strávených v pohodlí domova začínají mít někteří z nás pocit, že další pohled na ony čtyři stěny kolem sebe již dále nesnesou. V takovém případě je nejvyšší čas zřídit si (máte-li prostor), případně si zvelebit, svou domácí pracovnu.

Přečtěte si také!

Jedním ze základních aspektů majících vliv na vaše pracovní prostředí je jeho barva. Barva pracovny ovlivňuje nejen celkový vzhled místnosti, ale také to, jak se v ní budete cítit, resp. jakou budete mít náladu a jaké bude vaše pracovní nasazení. V následujících řádcích vám poradíme, jak zvolit tu správnou.

PÁR ZÁKLADNÍCH PRAVIDEL

Ano, i v takových záležitostech, jako je vymalování pracovny, je potřeba mít na paměti několik základních pravidel.

Mnozí určitě sami víte, že barvy mohou opticky pozměnit velikost prostoru. Máte-li malou pracovnu, raději se vyhněte výrazným a teplým odstínům, které by ji mohly opticky zmenšit a vy byste se cítili příliš stísněně. Naopak světlejší studený tón místnost rozzáří a „natáhne“ a z malé „špeluňky“ máte naráz plnohodnotné pracoviště.

Obdobným způsobem lze oklamat i pocitovou teplotu. Pokud se vaše pracovna nachází v místě, kam často a dlouho svítí sluníčko, a vy bohužel nemáte klimatizaci, ochlaďte se alespoň pohledem na světlé až mrazivé odstíny.

V neposlední řadě je potřeba přemýšlet o barvě i v souvislosti s povahou povolání. Jinou zvolíte v případě, že vaše pracovní náplň vyžaduje klid a hlubokou koncentraci, jinou zase při kreativnější tvorbě, kdy je lepší mít mysl spíše otevřenou.

KTERÉ BARVY SE TEDY DO PRACOVNY HODÍ?

Chcete-li být obklopeni barevnými odstíny, které psychologicky i vizuálně působí pozitivně, zkuste některý z následujících:

ŽLUTÁ

Žlutá barva je symbolem pro slunce a jeho energii. Působí tedy velmi povzbudivě, podněcuje k pracovnímu výkonu a navozuje dobrou náladu. Navíc dokáže celý prostor příjemně rozjasnit. Ale pozor – žlutá barva odráží velké množství světla, což může být docela nepříjemné pro oči. Doporučuje se proto nanést pouze na jednu či dvě stěny, více spíš ne, a když už, tak rozhodně ve světlejších odstínech.

Domácí pracovna - žluté zdi

Zdroj

ORANŽOVÁ

Oranžová je barva života povzbuzující mysl k vitalitě. Stejně jako žlutá se vyznačuje pozitivním účinkem na výkon a emoce a hodí se k výkonu povolání vyžadujících kreativního ducha. Vzhledem k tomu, že pocitově „otepluje“ a dobře nahrazuje přirozené světlo, je vhodná spíše do severně orientovaných pracoven.

MODRÁ

„Modrá je dobrá“ – obecně podporuje soustředění a vnímání a navozuje pocity klidu. Ve velké míře však záleží na konkrétně zvoleném odstínu. Světlejší odstíny se hodí tam, kde je klíčové analytické myšlení, či tam, kde je potřeba zachovat klid a chladnou hlavu. Pozor by si však měli dát citliví a melancholičtí jedinci, neboť světle modrá barva působí chladně a mohla by v nich vyvolat spíše deprese nežli koncentrovanost a klidnou mysl. Syté odstíny pak působí více povzbudivě a stimulačně, ale měli byste zvážit, zda je k jejich zvolení místnost dostatečně prosvětlená.

Domácí pracovna - modré zdi

Zdroj

ZELENÁ

Zelená barva symbolizuje harmonii, čistotu a přirozenost a je perfektní volbou pro psychicky náročné profese. Zklidňuje oči, tělo i mysl a vyvolává pocity svěžesti. Zelenou barvu se doporučuje kombinovat s příjemným odstínem hnědé.

HNĚDÁ

Hnědá barva navozuje pocit bezpečí, vřelosti a tepla. Pracovny s hnědými stěnami jsou jakousi moderní obdobou pracoven z minulosti, jež v dřívějších dobách bývaly obložené dřevem. Hnědá barva sama o sobě je však poněkud „tvrdá“, a proto se často kombinuje s některou z těch výše uvedených.

BÍLÁ

Ač se bílá barva může jevit spíše jako standard, který neurazí, ani nenadchne, dokáže nejlépe vaši pracovnu prosvětlit, opticky zvětšit a vnést do ní pořádnou dávku klidu, pocit čistoty a naděje. Pokud by na vás místnost přece jen působila příliš stroze a neosobně, můžete ji poměrně jednoduše zkombinovat s nějakou výraznou barvou, třeba červenou, která by samotná byla příliš agresivní. 

Jednou z největších výhod bílé barvy je to, že ji lze oživit jakýmikoliv doplňky, které následně můžete libovolně obměňovat bez nutnosti místnost znovu malovat.

Domácí pracovna - bílé zdi

Zdroj

A CO TAKHLE TAPETU?

V posledních letech roste obliba tapet s moderními trendy vzory, které, především v kombinaci s bílou, působí jako perfektní designový doplněk, jenž vaši pracovnu nápaditým způsobem obzvláštní. A nemusíte se obávat ani jejich aplikace; časy obtížného lepení papírových tapet jsou dávno pryč. V dnešní době lze na trhu sehnat vliesové a vinylové kousky, které aplikujete raz dva!

Domácí pracovna - tapeta

Zdroj

VYBRÁNO?

Ať už si vyberete jakoukoliv barvu, mějte na paměti, že s žádnou z nich by se to nemělo přehánět. Ideální je zvolit barvy dvě, avšak takové, které lze citlivě zkombinovat. Tak zajistíte, že vaše snaha o skvělý výsledek nepřijde vniveč.