27.12 - 30.12. probíhá celofiremní dovolená, objednávky budou vyřízeny 2.1.2023.

Květiny do kanceláře? Prospějí vašemu zdraví a produktivitě!

Má smysl pořizovat květiny do kanceláře? Určitě ano! Pomohou totiž vylepšit vaše pracovní prostředí a zvýšit koncentraci i produktivitu. Často působí na psychiku zaměstnanců mnohem lépe, nežli teambuildingové akce či nástěnky s TOP zaměstnanci. Mají pozitivní vliv na emoce a vztahy na pracovišti. Květiny na kancelářský stůl tedy jednoduše patří. Poradíme, jakým rostlinám dát v kanceláři zelenou!

PROČ SI POŘÍDIT KVĚTINY DO KANCELÁŘE?

Důvodů, proč si do kanceláře pořídit květiny, je hned několik. Tím hlavním je zelená barva, která nás přirozeně zklidňuje a ulevuje také našim očím. Zeleň v kanceláři navíc až o 15 % zvyšuje koncentraci a produktivitu. Květiny na pracovním stole, nebo umístěné kdekoliv v kanceláři či firmě, vytváří příjemné prostředí a mnohem lepší náladu.

Svá pozitiva přináší květiny v kanceláři i v jiných oblastech. Skvěle čistí vzduch v místnostech a mohou tak alespoň částečně vykompenzovat špatné odvětrávání. Ovzduší kanceláře také běžně znečišťují použité stavební materiály, nátěry, elektronika, ale dokonce též člověk. I s tím se rostliny v kanceláři dokáží poprat.

Jaké jsou další výhody květin v kanceláři? Patří mezi ně například redukce hluku, filtrace škodlivých látek z prostředí, zvýšení vlhkosti vzduchu či podpora kreativity. Dokáží utužovat vztahy s kolegy nebo zlepšit imunitu.

A jak to vše zvládají? Důvodem je zejména již zmíněná zelená barva a navozený pocit domova. Ve stroze zařízené kanceláři se nebudete cítit tak dobře, jako když si do ní pořídíte alespoň dvě květiny. Proto si kromě kvalitního kancelářského nábytku nezapomeňte na pracovním stole vystavit květinu.

ODOLNÉ KVĚTINY DO KANCELÁŘE

Zde najdete květiny do kanceláře, které zpříjemní váš prostor a odpustí vám i občasné zanedbání.

JUKA (YUCCA)

Krásná dekorativní květina vhodná do kanceláře. Zvládne i delší období bez zálivky, nemá však ráda přelití. Umístit ji můžete na slunce i do polostínu. Přes léto se jí bude skvěle dařit i na terase či na balkoně.

FÍKOVNÍK NEBO FÍKUS

Je rostlina milující vlhkost a díky své elektrostatice výborně pohlcuje prach. Tato rostlina navíc čistí ovzduší kanceláře a odstraňuje formaldehyd. Do kanceláře se doporučuje například Ficus lyrata, který nemusí stát přímo u okna a velmi rychle roste.

Formaldehyd nejlépe odstraňuje Ficus elastica, který je současně krásnou a dekorativní rostlinou. Můžete jej položit i na pracovní stůl.

Fíkovník nebo fíkus

DRACÉNA (DRACAENA)

Dracéna je exotická rostlina, která má raději polostín a teplo. Pozor, jedná se o jedovatou rostlinu. Její listy vás spolehlivě informují, zda má dracéna žízeň nebo je naopak přelitá. Postavte ji do dostatečně velkého prostoru a nevystavujte průvanu. Dracéna je ideální květinou do kanceláře, protože velmi dobře absorbuje škodlivé látky.

PHALAENOPSIS (ORCHIDEJ)

Phalaenopsis je odolná, mnohaletá orchidej, která krásně kvete. Stačí vám ji jednou týdně zalít. Odkvetlé stvoly nezastřihujte, může z nich kvést znovu.

Phalaenopsis (Orchidej)

TCHÝNIN JAZYK (SANSEVIERIA)

Tchýnin jazyk je rostlina velmi vhodná do kanceláře. Díky tomu, že je dostatečně odolná, zvládne i delší období sucha. Vaše dlouhodobá nepřítomnost v kanceláři pro ni proto není problém. Kvůli krátkým kořenům ji pěstujte v nižších, ale širokých nádobách. Květina se hodí do různých typů interiérů a pohlcuje benzen, xylen a trichlóretylén.

Tchýnin jazyk (Sansevieria)

TLUSTICE (CRASSULA)

Naprosto nenáročná rostlina a jedna z nejvhodnějších květin do kanceláře. Její domovinou je Jižní Afrika, kde tlustice dorůstá několika metrů. U nás se setkáte s menšími exempláři, ale neméně krásnými. Tato rostlina se stane půvabnou dekorací vaší kanceláře. V období od října do ledna ji navíc nemusíte zalévat zcela vůbec. Tlustice nesnáší přelití a nedostatek vody naopak poznáte scvrklými listy. Opad spodních lístků přes zimu je však obvyklý.

KULKAS ZAMIOLISTÝ (ZAMIOCULCAS)

Zamioculcas je velmi nenáročný sukulent, který můžete umístit na jakékoli místo (na přímé slunce, do stínu). Je tedy vhodný kamkoliv do kanceláře, kde se bude skvěle vyjímat. Jelikož se jedná o sukulent, má raději spíše vysychání, není tedy třeba jej hodně zalévat. Zamioculas si dokáže zásoby vody uložit ve svých stoncích a listech, díky čemuž pak může přispívat ke zvlhčení vzduchu v kanceláři.

Kulkas zamiolistý (Zamioculcas)

PALMA

Palma vytváří krásné a pozitivní prostředí kanceláře. Je vhodná do vstupních hal kancelářských budov i větších kanceláří. Zvlhčuje vzduch a odstraňuje z něj škodlivé látky. Palmami s nejlepšími vlastnostmi jsou Chamaedora seifrizii, Phoenix roebelenii, Rhapsis excelsa a Chrysalidocarpus lutescens.

LOPATKOVEC (SPATHIPHYLLUM)

Lopatkovec pohlcuje škodlivé látky z ovzduší kanceláře. Čistí vzduch od alkoholu, acetonu, benzenu i formaldehydu. Skvěle pohlcuje vodu, díky čemuž osvěžuje vzduch. Má raději hojnější zálivku.

Lopatkovec (Spathiphyllum)

 

Plánujete si kancelář zpříjemnit odolnou rostlinou a vytvořit tak útulné prostředí? Nezapomeňte si také pořídit kvalitní kancelářský nábytek, který je základem pro pohodlnou práci v kanceláři. Zejména ergonomická kancelářská křesla či kancelářské židle ALBA vám zlepší soustředěnost, zvýší produktivitu a zabrání bolestem zad.