27.12 - 30.12. probíhá celofiremní dovolená, objednávky budou vyřízeny 2.1.2023.

"Pod sedákem největší tma" aneb věnujte pozornost výběru správné mechaniky kancelářské židle

Hned v úvodu článku je potřeba zmínit jeden důležitý fakt, a to ten, že z evolučního hlediska není člověk připraven na dlouhodobé sezení. Nejpřirozenějším pohybem pro člověka je naopak stání a chůze. Naši předci byli ve velké míře lovci a sběrači, jež ke zdravým zádům a páteři potřebovali pohyb. Jedině tak totiž bylo možné zajistit správné vyživování meziobratlových plotének a posilovat zádové svaly.

Evoluce

Zdroj obrázku

Mnozí z nás však v dnešní době vykonávají sedavé zaměstnaní, které může dát naším zádům pořádně zabrat. Je proto důležité zvolit si k sezení takový model, jenž co nejlépe dokáže napodobit vzpřímenou polohu těla, tzn. poohlédnout se po ergonomické židli. Ergonomická židle disponuje mnoha nastavitelnými částmi, které si přizpůsobíte dle vlastních potřeb; mimoto však umožňuje také dynamické aktivní sezení, a to právě díky obsažené mechanice.

DYNAMICKÉ AKTIVNÍ SEZENÍ

A co že to dynamické aktivní sezení vlastně znamená? Znamená to jednoduše to, že nesedíte strnule v jedné poloze, ani na okraji sedáku (což jsou dvě vůbec nejčastější chyby). Naopak vždy odemknete mechaniku židle, díky čemuž se budete moci volně pohybovat. Opěradlo je tak ve stálém styku se zády sedícího a spolu se sedákem sledují jeho pohyby v každé pracovní poloze. Tím jsou vytvořeny podmínky pro zdravé sezení oddalující únavu. A nyní přejdeme rovnou k samotné mechanice.

Mohlo by vás zajímat!

MECHANIKA KANCELÁŘSKÝCH ŽIDLÍ A JEJÍ TYPY

Mechanika představuje jednu z nejdůležitějších částí kancelářské židle, neboť právě s její pomocí ovládáte zdvih židle a spojujete sedák s opěrákem. Je umístěna pod sedákem a umožňuje nastavení mnoha parametrů židle tak, aby byl sedícímu zajištěn maximální možný komfort.

Dle výbavy a modelu je mechanika tvořena různými způsoby – od základní plechové piastry až po důmyslný a složitý systém několika svařenců a pružin. Kvalitní mechaniky se zpravidla vyznačují vyšší hmotností, neboť je pro ně typická větší hmotnost použitého materiálu.

A jak si zvolit správný typ mechaniky? Zamyslete se především nad způsobem a četností používání židle. Potřebujete-li židli pouze pro občasné sezení na pár hodin denně, pravděpodobně vám postačí základní mechanika s permanentním kontaktem či mechanika houpací. Trávíte-li však na židli osm i více hodin denně, rozhodně doporučujeme pořídit si židli na principu synchronní či asynchronní mechaniky.

Výše zmíněné základní mechaniky si nyní popíšeme.

Kancelářské židle - typ mechanik

PERMANENT KONTAKT

Jedná o mechaniku splňující pouze základní požadavky pro sezení. Disponuje výškově nastavitelným sedákem a výškově a hloubkově nastavitelným opěrákem. Sklon opěradla lze aretovat v libovolné poloze, vesměs přitažením šroubu s hlavicí. Tato operace je však poněkud obtížná a s postupným stárnutím židle až nemožná; právě z toho důvodu jsou modely s mechanikou permanent kontakt doporučovány pouze pro občasné sezení.

HOUPACÍ MECHANIKA

Houpací mechaniku najdeme vesměs u levnějších kancelářských křesel, jež na rozdíl od kancelářských židlí mívají pevně spojenou sedací část s opěrákem. Tato mechanika umožňuje pouze houpání v jedné pozici úhlu sedáku vůči opěráku (úhel je vzhledem ke konstrukčnímu řešení pevně daný a neměnitelný) a drtivá většina takovýchto modelů má také zablokování v základní sedící poloze.

Šroubem s hlavicí ze spodní strany mechaniky je možné nastavení síly protitlaku při houpaní, a to s ohledem na tělesnou hmotnost sedícího, a rovněž zde existuje možnost aretace zadního náklonu v několika základních polohách. Faktem nicméně zůstává, že předností židlí s houpací mechanikou je spíše design než ergonomie, proto se ani tyto nedoporučují ke každodennímu a dlouhodobému sezení.

  • Tip pro vás! Kancelářská židle nebo kancelářské křeslo?

ASYNCHRONNÍ MECHANIKA

Asynchronní mechanika umožňuje samostatné nastavení sklonu sedáku a opěráku, tzn., že obě části židle můžete polohovat nezávisle na sobě dle vlastních potřeb. Na rozdíl od synchronní mechaniky se sedák nenaklání automaticky se sklonem opěráku, a proto je třeba dbát zvýšené pozornosti tomu, aby byl úhel mezi těmito dvěma částmi fyziologicky správný.

Kancelářské židle s asynchronní mechanikou obvykle mívají pod sedákem tři páčky; jednu k nastavení výšky židle, druhou k nastavení sklonu opěráku a třetí pro potřeby nastavení sklonu sedáku. Tím, že tato mechanika poskytuje relativně velkou variabilitu sezení, je vhodná i pro uživatele, jež na židli budou sedět i několik hodin denně.

SYNCHRONNÍ MECHANIKA

Z hlediska ergonomie je synchronní mechanika vítězem. Umožňuje synchronní naklápění sedáku vůči opěráku, díky čemuž vždy zaručuje „zdravý úhel“ mezi oběma částmi. Opěrák lze zaaretovat (zablokovat) do jedné pozice, nebo nechat židli pohybovat zcela volně, kdy bude neustále kopírovat váš sed.

Mimoto lze nastavit protitlak zádové opěry a u některých typů také hloubku sedáku, což ocení především osoby menšího či naopak většího vzrůstu, a negativní dopředný sklon sedáku, jenž je vhodný při častém psaní na počítači. Díky svým příznivým vlastnostem je synchronní mechanika vhodná pro náročná sedavá zaměstnání.

Malá rada na závěr: nenechte se „obelstít“ pouhým designem židle (práci v kanceláři si můžete zpříjemnit i jinak), ale všímejte si i toho, co je pod sedákem – zvláště tehdy, sháníte-li židli k dlouhodobému sezení. Kancelářskou židli je třeba vybírat opravdu pečlivě. Mnohdy vám o typu a kvalitě použité mechaniky dá určitou představu už samotná váha židle. Pro naprostou jistotu však doporučujeme konzultaci s prodejcem, který vám určitě vše rád ukáže a vysvětlí.