27.12 - 30.12. probíhá celofiremní dovolená, objednávky budou vyřízeny 2.1.2023.

Jak správně sedět na kancelářské židli

Způsob, jakým sedíte na kancelářské židli, z velké části ovlivňuje váš pracovní výkon a především vaše zdraví. Nesprávné sezení způsobuje bolesti zad, krční páteře i hlavy. K tomu všemu se ještě přidává únava a nesoustředěnost, které mají vliv na pracovní morálku. Proto vám přinášíme několik rad a tipů, jak správně sedět na kancelářské židli.

Podle zdravotnických výzkumů má až 70 % populace problémy s bolestmi páteře. Ty jsou přitom často způsobeny právě nesprávným sezením na židli, případně špatným držením těla. Pokud pracujete v kanceláři nebo často sedíte u psacího stolu, způsob sezení i vlastnosti kancelářské židle významně ovlivňují vaše zdraví.

Základním pravidlem zdravotně nezávadného sezení je srovnání zad po celé délce opěrky židle a využití celého prostoru sedáku. Správné sezení je nutné trénovat a zvykat si na něj postupně. Jakmile pocítíte první benefity korektního sedu, budete jej dodržovat již automaticky.

Výběr kancelářské židle pro zdravé sezení

PRAVIDLA SPRÁVNÉHO SEZENÍ NA KANCELÁŘSKÉ ŽIDLI

Na kancelářské židli seďte pohodlně, nehrbte se a využijte celou hloubku sedadla. Záda opřete po délce opěrky židle. Nyní se projeví ergonomický tvar židle, který upraví váš sed a podpoří správné držení těla. Díky tomu nebudete příliš prohýbat páteř a váš sed bude přirozený.

Také poloha rukou je velmi důležitá. Paže by měly být rovnoběžně s páteří, přičemž lokty svírají úhel 90°. Při psaní na klávesnici mějte zápěstí v jedné rovině s předloktím. K tomu vám výborně poslouží výškově stavitelné područky, na které si můžete ruce v případě potřeby opřít.

Při sezení na kancelářské židli však není důležitá pouze poloha zad a rukou, ale také nohou. Nedoporučuje se sezení tzv. nohu přes nohu, při kterém dochází ke kroucení pánve i páteře, utlačování orgánů dutiny břišní a omezení cirkulace krve, přičemž následně vzniká utlačení nervů v nohách a křečové žíly. Obě nohy by se měly tedy dotýkat země a tvořit písmeno V. Ideální úhel v kolenou činí 90°.

Posaďte se tak, aby oči byly ve vzdálenosti minimálně 40 cm od monitoru, maximálně však 80 cm. Zorné pole očí by mělo končit s horní hranou monitoru, pohled na monitor by měl být v úhlu 20°50° pod úrovní očí.

 

VÝBĚR KANCELÁŘSKÉ ŽIDLE PRO ZDRAVÉ SEZENÍ

Pro dosažení zdravého a pohodlného sezení nesmíme také zapomenout na výběr kvalitní kancelářské židle. Ta by měla splňovat několik hlavních podmínek, které vám pomohou ke korektnímu sedu. Při výběru vždy nejprve zvažte tyto tři hlavní parametry:

  • Typ vykonávané práce
  • Délka sezení
  • Výška pracovního stolu

Kancelářské židle z naší nabídky vám zajistí komfort i během dlouhodobého sezení. Vybírat můžete ze speciálně navržených polohovacích židlí – vhodné pro manažery či nadšené hráče počítačových her, kancelářských židlí na kolečkách nebo vybavenými kluzáky – pro běžné uživatele, či klasické otočné židle k počítači.

Kancelářské židle ALBA jsou komfortní, mají ergonomický tvar a disponují mnoha nastavitelnými prvky. Díky tomu splňují všechny požadavky na zdravotně nezávadné sezení. V případě specifických přání vám můžeme také nabídnout zdravotní kancelářské židle s bederní opěrkou.

Pro pohodlné sezení bez zdravotních obtíží je důležité kombinovat správné sezení s kvalitní kancelářskou židlí, která splňuje všechny vaše podmínky. Proto se neváhejte obrátit na nás, rádi vám s výběrem vhodného kancelářského sedacího nábytku pomůžeme!