27.12 - 30.12. probíhá celofiremní dovolená, objednávky budou vyřízeny 2.1.2023.

Jak předcházet bolesti zad při sedavém zaměstnání?

Výsledkem dnešního sedavého způsobu života je řada civilizačních chorob, mezi jejichž nejčastější projevy patří např. nadváha, celulitida, únava a také bolest zad. Bolesti zad v nižší či vyšší intenzitě se týkají většiny lidí v produktivním věku. Špatné návyky spojené se sezením, přitom mohou vznikat již od dětství. Sedíme celou základní, střední a případně i vysokou školu. Není se čemu divit, že bolest zad vévodí žebříčkům důvodů pracovní neschopnosti. Klíč k prevenci není nijak složitý - stačí dodržovat určitá pravidla.

ZÁKLADEM JE SPRÁVNÁ ŽIDLE

Největší pozornost by měla být směřována k výběru správné židle. Společnost ALBA vyrábí modely s širokým spektrem možností nastavení a tak splní přání i těch nejnáročnějších zákazníků. S nastavením Vám rádi pomohou vyškolení pracovníci společnosti nebo jejich obchodní partneři. Pokud se budete pouštět do nastavení kancelářské židle sami doma, je dobré dodržet tzv. pravidlo pravých úhlů. Upravte si sedadlo tak, aby vaše nohy ohnuté v kolenou svíraly úhel devadesáti stupňů, přitom musíte dosáhnout celými chodidly na zem a sedět na celé ploše sedáku. Nohy mějte rozkročené na šířku pánve. Zaměřte se také na svislé držení trupu, hlavy a páteře. Správné držení těla je tou nejlepší prevencí bolestí zad a proto bychom ji neměli podceňovat. Volně položené paže na stole musí rovněž tvořit v lokti pravý úhel. Vaše ruce budou potřebovat kvalitní oporu, protože jsou při práci na počítači intenzivně napínány. Můžete si lehce způsobit záněty šlach na rukou, tzv. tenisový loket nebo syndrom karpálního tunelu. Nastavte si výšku židle a opřete lokty tak, aby Vaše zápěstí byla narovnána a neopírala se o podložku. Samozřejmostí je, že klávesnice by měla být umístěna na stole a ne na výsuvné desce, protože tam oporu pro lokty ztrácí. Zatížení hrudní a krční páteře způsobené váhou horních končetin sníží také kvalitní područky, jejichž výšku lze nastavit tak, aby podpíraly lokty v požadovaném úhlu.

Screenshot 2022-05-30 at 11.25.34

SPORTUJTE A PROTAHUJTE SE, KDYKOLIV JE TO MOŽNÉ

I přes veškerou snahu výrobců židlí minimalizovat bolesti zad, především vývojem ergonomických modelů, je nutné svalstvo na zádech i celé končetiny procvičovat. Ani synchronní mechanismus, kdy se sedák i opěrák přizpůsobí váze těla člověka, není bez správného způsobu sezení a dostatečného protahování, záchranou. Alespoň jednou za 45 minut bychom měli vstát, protáhnout či projít se. Uvolníme tím ztuhlé tělo, odlehčíme přetížené páteři a zlepšíme krevní oběh. Využijte každou vhodnou příležitost na protáhnutí ztuhlých a jednostranně zatížených svalů. Absolvujte alespoň část cesty do práce a z práce pěšky, dejte přednost schodům před výtahem, a pokud je to možné, řešte některé pracovní úkoly s kolegy osobně návštěvou v jejich kanceláři. Můžete také vyměnit brašnu s pracovními materiály za pohodlný batoh. Tím váhu na zádech rozložíte rovnoměrně. Po práci se věnujte sportovním aktivitám. Učte těmto návykům také své děti a nenechávejte je po školním vyučování sedět dlouho i doma. Dětská páteř se velmi jednoduše pokřiví. Pravidelnými sportovními aktivitami se svaly na zádech budou vyvíjet správně. Existuje rovněž řada cviků na posílení zádového svalstva, např. cvičení a protahování se na míči nebo přímo rehabilitační cviky, určené k jejich posílení. Vhodná je také jóga či pilates a pravidelné masáže, jež ztuhlé svalstvo dokonale uvolní.