27.12 - 30.12. probíhá celofiremní dovolená, objednávky budou vyřízeny 2.1.2023.

Zacvičte si v práci! 5 protahovacích cviků s kancelářskou židlí

Protahovací cviky jsou z hlediska našeho zdraví velmi důležité. Uvolní ztuhlé a bolavé svaly a navíc můžete u tohoto cvičení relaxovat a uvolnit unavenou mysl. Protahování svalů zvládne i časově vytížený kancelářský workoholik. Postačí mu kancelářská židle a znalost jednotlivých cviků.

1.    ZAČNĚTE SE ZÁDY

Sedněte si na kraj kancelářské židle, opřete kotník jedné nohy o koleno té druhé a předkloňte se. Tímto cvikem, při kterém se vyhrbíte, oddělíte jednotlivé obratle. Po protažení položte obě nohy na zem, natáhněte je před sebe a opřete se pouze o paty. Špičky u nohou uchopte rukama. Nyní protahujete nejen záda, ale také svaly na nohou.

2.    HÝŽĎOVÉ SVALSTVO

Sedněte si na židli a narovnejte se v zádech. Nyní podsaďte pánev, vypněte hrudník a kolena dejte od sebe na šíři ramen. Stejně jako u předchozího cviku zvedněte levou nohu tak, abyste si její kotník opřeli o pravé koleno, zhluboka se nadechněte a s výdechem se pomalu spouštějte dolů. Snažte se udržet záda rovná! Zároveň tlačte levou rukou do levého kolena a pravou si jemně přitahujte levou patu k sobě. Napočítejte do deseti a pomalu se narovnejte. Nohy vystřídejte a na každou stranu opakujte 5x. Tímto cvikem protahujete také stehenní svaly.

3.    KRČNÍ PÁTEŘ

U počítačového stolu si můžete protáhnout také krk. Ten bývá zatuhlý nejen z dlouhého sezení, ale i ze stresu. Naklánějte hlavu nejprve k levému a poté k pravému ramenu. Můžete jemně zatlačit rukou, vyhněte se ale křupání! Potom hlavu nakloňte šikmo, jako byste se chtěli podívat na svoje koleno a postupně vystřídejte obě strany.

4.    BŘICHO

Posaďte se na židli tak, abyste seděli na jejím okraji. Zakloňte se a natáhněte nohy před sebe. Střídavě hmitejte nohami, jako nůžkami tak, aby jednou byla nahoře prává a podruhé levá noha. Opakujte 20x. Nyní se posaďte na celé sedátko židle, chodidla nechte na zemi a kolena dejte od sebe na šíři ramen. Vzpažte ruce a levé zápěstí si chytněte pravou rukou. Bradu nevystrkujte dopředu, ale naopak ji jemně vtáhněte a ramena tlačte dolů. S výdechem jděte pomalu do úklonu na levou stranu a tělo natočte mírně dopředu. S nádechem se vraťte do výchozí pozice. Cvik proveďte na každou stranu 10x.

5.    PAŽE

Židli otočte a zapřete opěradlem o pracovní stůl. Posaďte se na okraj sedáku a ruce opřete o dlaně hned vedle hýždí na okraji sedáku. Sesuňte se mírně dolů ze židle, váhu těla držte na rukou a vydržte, než napočítáte do deseti. Vraťte se do výchozí pozice a cvik opakujte 10x.
Časová náročnost uvedených cviků se liší. Cviky by se měly provádět alespoň jednou za dvě hodiny nebo podle potřeby. Ani pravidelné protahování Vám však nepomůže, pokud budete sedět po zbytek pracovní doby na nekvalitní kancelářské židli. Zvolte si proto v první řadě kvalitní ergonomickou židli, která pomůže předcházet bolesti zad a ztuhlému svalstvu.