27.12 - 30.12. probíhá celofiremní dovolená, objednávky budou vyřízeny 2.1.2023.

Jak správně vybrat barovou židli?

Barové židle již dávno nejsou výsadou pouze restaurací, barů a jiných hostinských zařízení, své místo si dokázaly získat i udržet také v radě domácností, a to především těch, do nichž z dispozičních důvodů nelze umístit klasický jídelní stůl. Ač se může zdát, že výběr barových židlí je při zřizování interiéru pouhou třešinkou na dortu, opak je pravdou. Aby bylo dosaženo optimální proporce mezi estetickou a funkční stránkou, je potřeba zvážit několik různých aspektů. A o těch si nyní povíme. Jak tedy správně vybrat barovou židli?

MĚŘTE, MĚŘTE A ZASE MĚŘTE 

Při výběru barové židle se rozhodně neobejdete bez metru. Pokud byste židli vybírali z hlediska velikosti pouze náhodně, mohlo by se stát, že by byla při sezení velmi nekomfortní a osoby sedící vedle sebe by o sebe narážely lokty či koleny. V potaz je potřeba vzít především výšku a délku pultu.

VÝŠKA PULTU

Výška pultu je při výběru barové židle na prvním místě. Na trhu lze nalézt pulty nejrůznějších výšek, společným rysem však zůstává to, že mezi spodní hranou pultu a sedákem by měl být prostor zhruba 20-30 cm. Jednak získáte dostatek prostoru k usednutí na židli, a jednak se budete moct pohodlně opřít o pult lokty.

Nejčastěji se výška pultu pohybuje v rozmezí 110-115 cm a výška barové židle bývá 75-80 cm. Nechcete-li se touto problematikou zabývat, stačí sáhnout po výškově nastavitelné barové židli. Pokud se chystáte nechat si udělat pult na míru (ať již zděný nebo dřevěný či kovový), je důležité předem si rozmyslet také to, jaké barové židle si k němu budete chtít pořídit – a podle toho konstrukční plány upravit.

DÉLKA PULTU

Zapomínat by se nemělo ani na délku pultu. Ta totiž určuje, kolik židlí vedle sebe lze efektivně umístit. K zajištění dostatečného prostoru pro sezení je vhodné dodržovat určité rozestupymezi stoličkami; nejčastěji je to 55-60 cm. I zde platí to, že v případě na míru dělaného pultu je tyto skutečnosti třeba dobře zvážit, abyste pak nemuseli dělat zbytečné kompromisy.

 

Barové židle - rozměry

Zdroj; upraveno

NAJDĚTE SI SVŮJ STYL

MATERIÁL, BARVA

Styl v případě barových židlí určuje především materiál. Nejčastěji se lze setkat s židlemi dřevěnými, plastovými či kovovými, případně s jejich kombinací. Výjimkou však nejsou ani židle ratanové, kožené či čalouněné. Ať už je tedy váš styl jakýkoliv, určitě si z široké nabídky barových židlí vyberete.

Předpokládáte-li že na barové židli budete sedávat často a bude tak vystavována permanentnímu zatížení, určitě zvolte židli dřevěnou. Jedná se o tradiční a vysoce odolný materiál, který se díky svým převážně neutrálním tónům hodí do každého interiéru. Nadšeni budou především příznivci klasického a rustikálního stylu.

Toužíte-li spíše po něčem méně tradičním a originálnějším, pak je pro vás vhodnou volbou plast či kov. Zejména plastové židle bývají dostupné v mnoha různých barvách i vzorech. A mohou tak ve vašem interiéru tvořit dominantní prvek.

S materiálem úzce souvisí i údržba židle. V případě oblíbených dřevěných, plastových či kovových židlí je poměrně snadná; rozhodnete-li se však například pro židle čalouněné (a ještě k tomu máte třeba děti), budete se muset nejspíše ohánět.

TYP BAROVÉ ŽIDLE

Stejně jako u jiného druhu nábytku, i v rámci barových židlí lze vyčlenit několik typů; nejčastěji se jedná o židle:

  1. bez opěrky zad,
  2. opěrkou zad (případně i s područkami),
  3. otočné.

Typy barových židlí

Zdroj; upraveno

Asi nejčastějším typem jsou barové židle bez opěrky zad (a současně kruhovitého tvaru). Mezi jejich hlavní výhody patří jednoduchost provedení a možnost zasunutí pod pult, čímž lze ušetřit spoustu místa. Mějte však na paměti, že se nejedná o nejlepší volbu pro dlouhodobé sezení.

Barové židle s opěrkou zad jsou určeny především těm, kteří na první místo staví komfort. Oproti židlím bez opěrky zad jsou sice širší, poskytují však mnohem větší oporu. Pro ještě větší pohodlí se poohlédněte po variantě s opěrkou nohou.

Otočné barové židle jsou ideální variantou zejména pro ty, kteří se často a rádi baví, neboť díky nim lze rychle a jednoduše komunikovat všemi různými směry. Barové židle, které mohou být poměrně těžké, tak není potřeba neustále přesouvat.

... UŽ MÁTE VYBRÁNO?

Konečný výběr barové židle samozřejmě záleží zcela na vás a vašich preferencích, resp. na účelu, za nimž si tento kousek pořizujete. V každém případě však mějte na paměti, že naprostým základem je si cílový prostor správně vyměřit.