27.12 - 30.12. probíhá celofiremní dovolená, objednávky budou vyřízeny 2.1.2023.

Kancelářské židle pro malé postavy - jak si správně vybrat

Ač průměrná výška populace neustále roste, stále se mezi námi nacházejí i tací, kteří jsou v tomto ohledu hluboko nad či pod průměrem. Problémem však je, že většina výrobků na trhu je vyráběna pro tzv. „průměrného člověka“, kancelářské židle nevyjímaje.

Především osoby menšího vzrůstu může výběr správné kancelářské židle pěkně potrápit. Jste-li jednou z nich, je tento článek určen přímo pro vás, neboť v něm uvedeme několik aspektů, jimiž byste se při výběru kancelářské židle měli řídit. Všechny tyto aspekty spojuje jedna důležitá vlastnost – nastavitelnost.

SEDÁK

Nastavitelný sedák je naprostým základem. Ujistěte se, že jej lze snížit až na takovou úroveň, kdy bude vaše stehno spolu s lýtkem svírat úhel 90°. Částečně pomoci si můžete pořízením nožní opěrky.

Vedle výšky sedáku (a tím i výšky celé židle) je důležitá také jeho hloubka. Ta by měla odpovídat vzdálenosti podkolenní jamky od hýždí osoby sedící na židli. Mnoho lidí se často domnívá, že by stehna měla být maximálně podepřena po celé své délce. Nikoliv, mezi přední hranou sedáku a podkolenní jamkou by měla být 5-10 cm mezera, jak znázorňuje obr. 1.

Jak správně sedět na kancelářské židli - sedák

Obr. 1 Jak správně sedět na kancelářské židli; zdroj

OPĚRÁK

Dostatečně podepřená záda, především v bederní oblasti, jsou důležitým předpokladem pro bezbolestné sezení. Nejen v případě sedáku, ale také u opěráku hraje nastavitelnost významnou roli – týká se jeho výšky a tvaru, záleží však na konkrétní židli. Nastavitelnost tvaru opěráku sice není příliš častá, ale její absenci lze jednoduše nahradit pořízením nastavitelné bederní opěrky, jež by měla být umístěna v úrovni pasu a samozřejmě by měla být pohodlná. Mnoho židlí však naštěstí disponuje alespoň mírným zakřivením, jež vhodně kopíruje přirozený tvar páteře (viz obr. 2).

Jak správně sedět na kancelářské židli - opěrák

Obr. 2 Opěrák kopírující přirozený tvar páteře; zdroj

PODRUČKY

Dalším prvkem kancelářské židle, kde by neměla chybět nastavitelnost, jsou područky. Při sezení se doporučuje nechat paže volně viset rovnoběžně s páteří. Takto uvolněné paže a předloktí by měly svírat úhel 90° či mírně větší (viz obr. 3). V případě, že područky nevyhovují, je lepší je nemít vůbec.

 

Jak správně sedět na kancelářské židli - poloha rukou, opěrky

Obr. 3 Poloha rukou při správném nastavení područek; zdroj

Nastavitelný sedák, opěrák a područky jsou stěžejními prvky, na které byste se – jakožto osoby menšího vzrůstu – měli zaměřit. Samozřejmě existují i další, jako je například nastavitelný podhlavník, ty už však plní spíše doplňkovou funkci.