27.12 - 30.12. probíhá celofiremní dovolená, objednávky budou vyřízeny 2.1.2023.

Opěrka hlavy - doplněk či nutnost

Opěrka hlavy je poněkud opomíjenou součástí kancelářské židle, kdy mnozí často ani netuší, k čemu vlastně slouží, a zda ji tedy budou vůbec potřebovat. A právě o významu opěrky hlavy si povíme v tomto článku.

NA ZAČÁTEK TROCHA VĚDY

V roce 1998 provedl německý profesor Hans-Joachim Wilke výzkum týkající se rozložení zátěže na naši páteř během různých poloh. Zjištěné výsledky reflektuje následující obrázek:

Opěrka hlavy - proč je důležitá?

Zdroj obrázku

Jak si lze povšimnout, v pozici v sedě a současně v mírném předklonu (což je při práci na židli snad nejčastější poloha, neboť málokdo dokáže sedět 8 hodin zcela vzpřímeně) činí zatížení páteře až 190 %! Vzhledem k tomu, že se jedná o situaci, které se zcela nevyhneme – pokud tedy neplánujeme přejít k čistě manuální práci – je potřeba dopady dlouhodobého sezení na naši páteř eliminovat. A značně pomoci může i takový prvek, jako je opěrka hlavy.

K ČEMU OPĚRKA HLAVY SLOUŽÍ?

Opěrka hlavy je horní prodloužená část židle (resp. opěráku), která – jak již název samotný napovídá – slouží především k pohodlnému podepření hlavy a krční páteře. Pomáhá udržovat páteř rovnou, zamezuje jejím bolestem a zvyšuje ergonomii pracovního prostředí. Mimoto je vhodná i k relaxaci.

CO BY MĚLA OPĚRKA HLAVY SPLŇOVAT?

Na trhu se lze setkat s mnoha typy opěrek hlavy, které se liší svým tvarem, profilem i funkčností. Ač je opěrka hlavy sama o sobě velmi užitečným prvkem, ne každá kancelářská židle, která jí disponuje, musí být vyhovující. U velmi vysokých jedinců se často stává, že se opěrka nachází až mezi lopatkami, u jedinců menšího vzrůstu bývá naopak nad hlavou.

Je proto velice důležité, aby židle byla co nejvíce přizpůsobena danému uživateli, opěrku hlavy nevyjímaje. Co konkrétně by tedy měla splňovat?

Opěrka hlavy by měla mít:

  • prohlubeň ve střední části sloužící k co nejpohodlnějšímu opření hlavy,
  • nastavitelnou výšku, aby bylo možno nastavit její polohu v závislosti na výšce uživatele,
  • funkci nastavení úhlu sklonu, která zajistí, že si uživatel odpočine nejen při práci, ale také během momentů relaxace.

V neposlední řadě je nezbytné, aby opěrka byla stabilní. V opačném případě by totiž mohla ohrozit zdraví uživatele.

nabídce kancelářských židlí ALBA CR naleznete spoustu produktů splňujících výše uvedené aspekty, stačí si vybrat. Nenamáhejte proto dále svou krční páteř a pořiďte si kvalitní kancelářskou židli ještě dnes, vaše záda vám v budoucnu poděkují.