27.12 - 30.12. probíhá celofiremní dovolená, objednávky budou vyřízeny 2.1.2023.

Jak si zpříjemnit práci v kanceláři

Určitě to znáte také. V kanceláři trávíte mnohdy více než osm hodin denně. Úkoly se kupí, než aby ubývaly. Čas neutíká, spíš se zdlouhavě táhne. Pokud je navíc venku krásně a vás čeká několik dalších hodin sezení na kancelářské židli u pracovního stolu, vaší náladě to asi moc nepřidá. Přitom stačí pár drobností, které vám mohou práci v kanceláři zpříjemnit!

Pojďte nasát pozitivní atmosféru, inspirovat se a chodit do kanceláře s úsměvem na tváři!

 

PŘÍJEMNÉ KANCELÁŘSKÉ PROSTŘEDÍ JE ZÁKLAD

Abyste se v práci cítili skvěle a překypovali energií, potřebujete k tomu příjemné kancelářské prostředí. Útulnou kancelářskou atmosféru vytvoří dostatečně velký prostor, moderní a funkční nábytek, pohodlná a kvalitní kancelářská křesla a kvalitní pracovní stůl.

Pečlivý výběr kancelářské židle se vám vyplatí, dlouhodobé sezení na nekvalitní židli se totiž může negativně odrazit na vašem zdravotním stavu. Vybírejte proto vždy kancelářské židle nebo kancelářská křesla s kvalitní konstrukcí, vynikajícími ergonomickými vlastnostmi a zaměřte se také na moderní design.

Kancelář si uspořádejte tak, abyste se v ní cítili dobře a pohodlně se vám pracovalo. Inspirujte se například naším článkem Uspořádání kanceláře podle Feng Shui.

Kromě toho je také důležité, abyste měli při práci správnou teplotu v kanceláři. Nesmí vám být ani zima, která způsobuje nesoustředěnost, stejně tak jako teplo, při němž budete spíš unavení a malátní.

Prostředí kanceláře si vyzdobte motivačními plakáty, fotkami rodiny a přátel, vonnými svíčkami nebo čímkoliv, co ve vás probouzí radost a dobrou náladu.

 

POVZBUZUJTE SE DOBROU KÁVOU NEBO ČAJEM

Ačkoliv se přemíra kávy nedoporučuje, pokud si dáte dva šálky denně, podpoříte tak svoji mozkovou aktivitu. Káva vás nabudí a dodá vám energii na několik dalších hodin. Pokud neholdujete tomuto oblíbenému nápoji, vyzkoušejte zelený nebo černý čaj. Ten má téměř stejné pozitivní účinky jako káva.

Povzbuzujte se dobrou kávou nebo čajem

Také nezapomeňte mít vždy po ruce sklenici vody a průběžně pít. Voda vás nejen osvěží, ale dostatek tekutin také pomůže bojovat s únavou a nechutí k práci. Doporučujeme si do vody vymačkat šťávu z čerstvého citronu, který je skvělým zdrojem vitaminu C. A určitě víte, jaké pozitivní účinky má vitamín C na váš organizmus.

  • Je jedním z nejlepších antioxidantů
  • Bojuje s únavou a čistí tělo od toxinů
  • Osvěží, povzbudí a dodá dobrou náladu
  • Je skvělou prevencí před nachlazením a nemocemi
  • Zpomaluje stárnutí organismu
  • Má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém

… A mnoho dalších pozitivních vlivů

 

HUDBA VÁM PŘI PRÁCI V KANCELÁŘI ZLEPŠÍ NÁLADU

K práci v kanceláři si vytvořte hudební playlist, který vás naladí na příjemnou pohodovou vlnu. Dejte si pozor, abyste nevybírali skladby, které vás budou od práce vyrušovat. Zaměřte se spíše na klidné relaxační písničky bez zpěvu. Na Youtube si můžete vyhledat například Working music concentration nebo Productive music playlist. Pokud potřebujete svižné tempo, například při úklidu kanceláře nebo práci ve skladu, zvolte rytmickou hudbu, klidně i se zpěvem.

 

JÍDLO JE ZDROJ ENERGIE

Jídlo k práci neoddělitelně patří. Budete-li celý den v kanceláři hladovět, pravděpodobně neodvedete takový výkon, jako když jste dobře najedení. Nezapomeňte si proto s sebou do práce brát zdravou svačinku, díky které se budete do kanceláře těšit. Nemusí se přímo jednat o kuchařské umění. Připravte si celozrnnou bagetu se zeleninou, vejcem a šunkou, nebo si večer předtím nachystejte kuřecí salát. Energii vám pomůže skvěle doplnit také nakrájené ovoce, banán, miska plná různých oříšků nebo semínek. Nebo upečte buchtu a potěšte i chuťové buňky svých kolegů. Uvidíte, že se vám všem bude pracovat o mnoho lépe!

 

ZELENÁ JE DOBRÁ PRO OČI – KVĚTINY V KANCELÁŘI

Jak je známo, zelená barva pomáhá ulevit očím, zklidňuje, snižuje napětí a dodává energii k práci. Nejlepším přírodním zdrojem zelené barvy jsou květiny. Vyčistí kancelářský vzduch, osvěží prostředí, tlumí hluk a odbourávají stres. Vyzdobte si proto kancelář několika květinami. Jednu si dejte na pracovní stůl – dejte však pozor, aby vám nepřekážela při práci a nestínila. Další umístěte na poličky a na závěr jednu větší na zem. Pokud nejste velký pěstitel, vybírejte rostliny, které nejsou příliš náročné na péči.

Květiny v kanceláři

 

NAUČTE SE SPRÁVNĚ SEDĚT NA KANCELÁŘSKÉ ŽIDLI

Všechny výše zmíněné rady však přicházejí vniveč, pokud neumíte správně sedět na kancelářské židli. Pokud se na židli všelijak kroutíte, hrbíte, příliš předkláníte, dříve či později vás začnou bolet záda. Na to však ani sebezelenější kancelář a příjemná hudba nepomůže. Naučte se správně sedět na kancelářské židli a zabraňte tak nepříjemným bolestem páteře. Způsob sezení na kancelářské židli také ovlivňuje vaši celkovou soustředěnost a pracovní morálku. Podívejte se na náš článek Jak správně sedět na kancelářské židli.

 

MEDITACE V KANCELÁŘI

Stres a spousta úkolů, které se na vás každý den valí, mohou způsobovat psychické napětí, nervozitu a úzkosti. Proto si práci v kanceláři každý den zpříjemněte krátkou meditací, kterou můžete provádět přímo na kancelářské židli. Postačí vám pouhých pět až deset minut. Nejen, že tak odbouráte napětí a mnohdy i bolesti hlavy, ale také se uvolníte, zklidníte a úkoly vám půjdou lépe od ruky. K čemu je meditace v kanceláři prospěšná a jak ji provádět se dozvíte v našem článku Jak meditovat v kanceláři?

 

ORGANIZACE PRACOVNÍHO MÍSTA V KANCELÁŘI

Zorganizujte si své pracovní místo v kanceláři. Každé ráno před tím, než se pustíte do práce, i odpoledne před odchodem, si ukliďte pracovní stůl. Ráno si sepište úkoly na daný den, naplánujte si práci hodinu po hodině a do plánování zahrňte i pauzy na jídlo, krátké protažení a malou meditaci. Napište si, co vše potřebujete daný den stihnout a jednotlivé úkoly označte barevně. Nezapomeňte také na malou odměnu, kterou si na konci celého dne nadělíte. Může to být káva s přáteli, dobrá večeře s partnerem, i čas strávený se zajímavou knížkou.

Pamatujte na to, že povinnosti byste měli prokládat malými radostmi, které vám každodenní práci v kanceláři zpříjemní.

Kvalitní ergonomická kancelářská židle nebo kancelářské křeslo mnohdy přinesou více než polovinu úspěchu. Zabrání bolestem zad, zpříjemní vám celodenní sezení za pracovním stolem a to vše se odrazí na vaší produktivitě práce.