27.12 - 30.12. probíhá celofiremní dovolená, objednávky budou vyřízeny 2.1.2023.

Uspořádání kanceláří podle Feng Shui

S příchodem jara máme mnohdy chuť uspořádat a přeorganizovat své osobní věci, důkladně si po zimě uklidit domácnost a často také vyčistit tělo různými detoxikačními kůrami či zdravou stravou. K této jarní očistě by však rozhodně mělo patřit také uspořádání kanceláře, pracovního stolu i kancelářské židle, aby v prostoru mohla proudit pozitivní energie a s ní nové nápady.

Podívejme se, jak si zorganizovat pracovní prostor pomocí Feng Shui tak, abyste se cítili motivovaní a plní inspirujících myšlenek.

Kancelářské křeslo

FENG SHUI A PRACOVNÍ PROSTOR

Tradiční čínská filozofie Feng Shui, zabývající se prouděním energií v životním prostoru člověka, má za cíl vytvořit harmonii a nerušené plynutí energie čchi. A ačkoliv to možná zní trochu šarlatánsky, toto učení je staré více než pět tisíc let a vyvíjené, po mnoho generací, zkušenými čínskými experty.

Díky tomu vzniklo učení, které nám pomůže uspořádat životní prostor tak, abychom z něj mohli čerpat pozitivní energii a zbytečně nás neunavoval. Tato filozofie se významně osvědčila nejen ve východním světě, ale i u nás na západě. Předává se z generace na generaci a stala se racionálním systémem, který čerpá z našeho sepětí s přírodou.

Jak si tedy správně uspořádat pracovní prostor podle Feng Shui, kam postavit stůl s kancelářskou židlí nebo kancelářským křeslem, kde je nejlepší místo pro sedačku pro návštěvy a kde je vhodné umístit květiny?

ROZDĚLTE SI KANCELÁŘ NA OBLASTI

Feng Shui má několik osvědčených metod, jak si správně uspořádat pracovní místo tak, aby energie mohly správně proudit. Mezi ně patří například rozdělení kanceláře na oblasti v místnosti nebo uspořádání podle funkce dané osoby ve firmě. Dále je také důležité klást důraz na umístění pracovního stolu a kancelářské židle.

 

Kancelářská židle Game

 

ROZDĚLENÍ KANCELÁŘE NA OBLASTI

  • Severní oblast – jedná se o oblast vody a kovu, zde umístěte obraz s černým nebo bílým rámem, který souvisí s vaší prací či kariérou
  • Jižní oblast – tato oblast se nazývá oblastí ohně, neumisťujte sem proto modrou barvu, zrcadlo či obraz s vodou
  • Jihovýchodní oblast – toto je oblast dřeva, sem nepatří nic v souvislosti s ohněm či kovem

ROZDĚLENÍ PODLE FUNKCE VE FIRMĚ

  • Vedení či šéfové – kancelář samotného vedení firmy by měla být co nejdále od vchodu do budovy
  • Obchod a marketing – kancelář umístěte na jižní stranu budovy, podpoříte tak myšlení a kreativitu
  • Finanční oblast – zaměstnancům se bude nejlépe dařit na západní straně
  • Manažeři a vedoucí pozice – jejich organizační schopnosti nejlépe vyniknou v kanceláři umístěné na severozápadě

KAM UMÍSTIT PRACOVNÍ STŮL S KANCELÁŘSKOU ŽIDLÍ A KAM KANCELÁŘSKOU SEDAČKU?

Ve vaší kanceláři je právě umístění pracovního stolu nejdůležitějším aspektem pro proudění energií. Od organizace stolu se totiž odvíjí také umístění kancelářské židle a dalšího kancelářského nábytku. Obecně platí, že by pracovní stůl měl být dobře osvětlen a v jeho okolí byste měli mít dostatek prostoru k pohybu i odsunu kancelářského křesla.

Kancelářská sedačka s konferenčním stolkem, ke které se často delší jednání přesouvají, by pak měla být orientována tak, abyste z ní viděli na vchod do místnosti. Zároveň okolo ní ponechejte dostatek prostoru k pohybu. Kancelářskou sedačku můžete umístit ke zdi nebo do rohu, díky tomu budete mít před sebou pohled na celý okolní prostor místnosti, který se tak bude zdát větší.

Kancelářská sestava Mark

PRAVIDLA PRO POSTAVENÍ PRACOVNÍHO STOLU

  • Stůl s pracovní židlí postavte tak, abyste viděli na dveře, ale zároveň jej umístěte dál od dveří (pocit bezpečí a snadné přivítání návštěvy)
  • Nikdy neseďte zády k oknu, naopak stůl postavte tak, abyste na okno viděli a měli jej nejlépe po levé ruce
  • Váš výhled by neměl směřovat na vchod do kanceláře, tudíž neseďte tak, abyste viděli do chodby či na schody. Při sezení za pracovním stolem byste měli mít výhled z okna nebo do okna
  • Počítač pokud možno umístěte do jihovýchodního rohu pracovního stolu a vedle něj postavte kaktus, který zmírní elektromagnetické pole vyzařované z počítače
  • Kancelářskou židli nebo kancelářské křeslo umístěte ke stolu tak, abyste seděli rovně a vzpřímeně, zároveň mohli se židlí pohybovat a nic vám v okolí nepřekáželo

Nevíte, jestli zvolit spíš kancelářskou židli nebo kancelářské křeslo? Podívejte se na náš předchozí článek.

Nezapomínejte si pracovní prostor také zpříjemnit pěkným obrazem s přírodním motivem, fotkami rodiny či diplomy a oceněními za vaši práci. Vykonáváte-li zaměstnání z domu, také doporučujeme umístit kancelář co nejdál od místnosti, kde odpočíváte – tedy od ložnice a pokud je to možné, i od obýváku. Díky tomu dokážete práci oddělit od odpočinku a lépe tak načerpáte ztracenou energii.