27.12 - 30.12. probíhá celofiremní dovolená, objednávky budou vyřízeny 2.1.2023.

Jak meditovat v kanceláři

Příliš mnoho pracovních povinností, stres, shon a psychické vypětí. To jsou hlavní důvody mnoha nepříjemných zdravotních problémů i vážných onemocnění, které vedou ke ztrátě motivace a chuti do života. Přitom právě vaše vlastní pohoda a zdraví přispívá k lepší soustředěnosti, pracovním výkonům a hlavně, k lepší náladě. Jak ale odolávat veškerému stresu, který na vás dennodenně útočí ze všech stran? Vyzkoušejte meditaci v kanceláři, klidně přímo na kancelářské židli!

 

CO JE TO MEDITACE A ČEMU PROSPÍVÁ?

Meditace je východní technika, která nás učí ponořit se hlouběji do svého nitra a kontrolovat své myšlenky. Je vhodnou terapií pro všechny, kdo mají hektický život. Pomocí hlubokého uvolnění meditující lépe zvládá stres a dokonce i fyzickou bolest. Cílem meditace je zklidnění mysli a získání jistého nadhledu nad určitými záležitostmi v našem životě.

 

JAK MEDITACE FUNGUJE?

Meditaci je chvíle, může se jednat o pouhých deset minut, kterou věnujeme jenom sami sobě. Dostáváme se během ní do klidného stavu, který uvolňuje a následně ztišuje naši mysl. Po takovém zklidnění často dochází také k uvolnění napětí v těle a celkové relaxaci organizmu. V průběhu meditace je pulz a dýchání zpomalené, snižuje se spotřeba kyslíku v těle a to pozitivně ovlivňuje hladinu hormonů v organizmu.

Následně postupně vymizí psychické obtíže, jako je napětí, nervozita, únava, agresivita či úzkost. Dochází k zvýšení psychické pohody, sebevědomí i chuti do života. Pravidelná meditace navíc dokáže odbourat i dlouhodobé psychické a fyzické problémy.

Výzkumy dokonce prokázaly, že pravidelné meditace zvyšují práh dráždivosti, který vyvolává reakce na stresové události. Díky často praktikující meditaci tak můžete být psychicky odolnější, než kdykoliv předtím.

 

Meditace v kanceláři

 

JAK MEDITOVAT V KANCELÁŘI?

Pokud s meditací teprve začínáte, doporučujeme navštívit kurzy, kde vás naučí absolutní základy každé meditace. Můžete však začít sami a pravidelným opakováním se meditaci učit.

K meditaci v kanceláři vám postačí klidné místo, kde vás nikdo nebude rušit. Pokud jste v kanceláři sami nebo máte tolerantního kolegu, můžete meditovat i na kancelářské židli, případně na zemi na měkkém polštáři. Výhodou této techniky je zejména to, že k ní nepotřebujete vlastně vůbec nic, pouze klid a ticho. Budete pracovat jenom se svojí myslí.

Meditace na kancelářské židli

  1. Pohodlně se na židli usaďte, narovnejte záda a seďte zpříma. Pokuste se hned od počátku odbourat napětí, tomu pomůže správný korektní sed.
  2. Záda držte v linii s hlavou a šíjí, tělo uvolněte.
  3. Pro lepší soustředění zavřete oči.
  4. Nyní se soustřeďte pouze na dech, dýchejte zhluboka a stejnoměrně. Sledujte, jak se nadechujete i jak vydechujete. Vnímejte zvedání i klesání svého břicha. Veškerou pozornost zaměřte na dýchání.
  5. Možná se vám nepodaří soustředit pouze na dech. Pokud se vám začnou myšlenky toulat v běžných denních starostech, zkuste se opět soustředit na zvedání a klesání břicha.
  6. Meditační cvičení v kanceláři zpočátku provádějte krátce, po pár minutách. Až ucítíte, že se vám medituje snadněji, postupně čas navyšujte až na 20 minut denně.
  7. Meditaci ukončíme pomalým navracením ke stavu vědomí. Nic neuspěchejte, pomalu prociťujte své tělo a začněte si uvědomovat své okolí. Postupně se protáhněte a zahřejte dlaně o sebe. Následně je přiložte na oči a nechte přejít teplo z dlaní do očí. Nyní můžete oči otevřít a pokračovat v pracovních povinnostech, které vás v kanceláři čekají.

Meditaci je vhodné provádět pravidelně, doporučuje se nejlépe každý den alespoň na 5 minut. Pokud nemáte možnost meditovat v kanceláři, dopřejte si alespoň krátký odpočinek od monitoru počítače, projděte se po kanceláři nebo si zajděte do kuchyňky pro lahodnou kávu. Můžete se také lehce protáhnout, případně si na kancelářské židli zacvičit lehké cviky. Zkuste také alespoň na minutu zavřít oči a dopřát jim malou relaxaci.

Pokud vás trápí napětí a bolesti zad, doporučujeme zvolit vhodnou kancelářskou židli, která podpoří zdravé sezení a pomůže předcházet zdravotním problémům. Vybírejte z naší bohaté nabídky kvalitních kancelářských židlí a kancelářských křesel ALBA.