27.12 - 30.12. probíhá celofiremní dovolená, objednávky budou vyřízeny 2.1.2023.

Jak na efektivní home office

Home office, jinak také práce z domu, se v současné době epidemie koronaviru týká mnoha z nás. Samotné home office je však i mimo epidemii čím dál tím populárnější a nově jej zavádí mnoho firem nebo podnikatelů. Také sami zaměstnanci práci z domu vyžadují, protože se mohou doma lépe soustředit a práci si naplánovat podle svých potřeb, navíc se tak snižuje riziko nákazy koronavirem. Jaké jsou výhody a nevýhody home office? Přinášíme vám také několik tipů, jak efektivně pracovat z domu!

CO JE TO HOME OFFICE A JAK FUNGUJE

Home office, v českém překladu práce z domu, je velmi oblíbeným způsobem práce. Home office je totiž prováděno nejen z domu, ale také z míst, které si zaměstnanec sám pro práci vybere. Může se jednat o kavárnu, restauraci, chalupu nebo coworkingové centrum.

Způsob, jakým je home office prováděno, je prakticky zcela závislý na zaměstnanci. Může se rozhodnout, že bude práci z domu vykonávat v ranních a odpoledních hodinách, přičemž večer věnuje rodině. Někomu však naopak vyhovuje práce ve večerních či nočních hodinách, kdy na ni má úplný klid.

Práci z domu může vykonávat téměř kdokoliv, kdo pracuje na počítači a zvládne svou činnost řídit online nebo přes telefon. Home office je ale také vhodné pro manuální práce, jako je navlékání korálků, výtvarnická činnost, práce se dřevem a další činnosti.

Co je to home office a jak funguje

Home office nejčastěji vykonávají osvč, podnikatelé, ženy na mateřské, zaměstnanci firem a externí pracovníci. Oblíbené je zejména při začátcích podnikání, kdy je domácí kancelář nejvýhodnější a nejjednodušší cestou.

Určitě vás také zajímá, jak je home office hodnoceno. Obvykle je placeno ne dle odsezených hodin, nýbrž od odvedené činnosti (i ta může být placena hodinově nebo úkolově). Pokud jste ale dostali home office z důvodu karantény nebo uzavření vaší firmy, placeni budete pravděpodobně klasicky, jako kdybyste byli v práci.

JAKÉ JSOU VÝHODY A NEVÝHODY HOME OFFICE

Home office má své výhody i nevýhody, ale určitě není vhodné pro každého. Proto, než se pro práci z domu rozhodnete, zvažte všechna pro a proti.

Při práci z domu ušetříte za pronájem kancelářských prostor. Pracovat totiž můžete i z obýváku, přičemž k tomu potřebujete pouze notebook nebo počítač a telefon. Další výhodou je, že ušetříte za dojíždění do práce nebo za obědy v restauracích. Pohodlně si totiž zvládnete uvařit doma, a to klidně i pro celou rodinu.

Hlavním benefitem je ale především organizace času dle vlastních potřeb. Pracovní den si uzpůsobíte podle toho, jak vám to vyhovuje. Můžete si stanovit čas na práci, i důležitý čas na rodinu a sami na sebe. Záleží tak pouze na vás, kdy se budete práci věnovat. Navíc nemusíte řešit otevírací doby bank, obchodů a ordinační hodiny lékařů. Během dne si zařídíte vše, co potřebujete, aniž byste se museli ptát šéfa.

NEVÝHODY PRÁCE Z DOMU

Home office však přináší i své nevýhody. Překvapivě do nich může spadat i možnost zorganizovat si práci podle sebe. Často se totiž stává, že pokud pracujete z domu, prakticky pracujete celý den. Pokud si totiž nezorganizujete práci efektivně, nedokážete potom oddělit pracovní stránku od té soukromé. Základem je proto efektivní time management, aby se z vašeho dne nestala souvislá pracovní doba.

Dalšími nevýhodami jsou také chybějící reprezentativní prostory, kam můžete pozvat svého klienta či obchodního partnera. Proto doporučujeme zařídit si vaši domácí kancelář kvalitním kancelářským nábytkem, nejen, aby se vám v ní dobře pracovalo a podávali jste profesionální výsledky, ale abyste případně mohli také pozvat zákazníka nebo obchodního partnera k sobě na schůzku, a cítili se tak komfortněji.

Někomu nemusí home office vyhovovat, protože potřebuje pro své fungování neustálý sociální kontakt a práci v týmu. V domácím prostředí se pak nemůže soustředit a donutit se k práci.

Home office může být kontraproduktivní, pokud máte děti. Vaše ratolesti totiž nerozumí tomu, že zrovna musíte pracovat, a chtějí, abyste jim věnovali svůj čas. Odvádějí tak vaši pozornost, kterou potřebujete věnovat svému rozpracovanému projektu. Mnohdy poté pracujete po nocích, abyste své úkoly dohnali. S tím se jistě nyní setkává mnoho zaměstnanců, právě z důvodu uzavření škol.

Jaké jsou nevýhody home office

TIPY NA EFEKTIVNÍ HOME OFFICE

Základem úspěšné práce z domu je pevná vůle a disciplína. I pokud jste se na home office ocitli „nedobrovolně“ a není to zrovna způsob práce, který by vám vyhovoval, existují tipy, které vám celý pracovní proces usnadní. Pokud se jimi budete řídit, nakonec možná zjistíte, že vám home office vyhovuje. Disciplínu a kázeň totiž získáváme postupně, nikdo z nás se s těmito vlastnostmi nenarodil.

JAK TEDY POSTUPOVAT, ABY BYLA VAŠE PRÁCE Z DOMU EFEKTIVNÍ?

Pokud pracujete z domu pro firmu, před odchodem na home office si se šéfem domluvte, jak bude váš denní režim vypadat. Kdy máte být na telefonu, jak máte odevzdávat výsledky své práce, jak dodržovat jednotlivé termíny. Přistupujte k home office stejně, jako k práci ve firmě. Rozhodně se totiž nejedná o dovolenou.

Pokud pracujete sami na sebe, bude u vás home office vyžadovat ohromnou disciplínu. Nestojí za vámi totiž žádný šéf ani firma, ale vy sami.

UDĚLEJTE SI PLÁN ÚKOLŮ

Na začátku každého pracovního týdne si připravte rozvrh toho, jak bude každý váš pracovní den vypadat. Stanovte si v něm jednotlivé úkoly, datum jejich termínu dokončení i časy a dny, ve kterých je budete zpracovávat. Na konci týdne si vytvořte krátký přehled všeho, co jste stihli v týdnu splnit i toho, co vám zbývá a přesouvá se tak na další týden. Snažte si dopřát volný víkend a oddělit tak práci od soukromého života.

VYTVOŘTE SI PRACOVNÍ MÍSTO

Pro práci z domu si přizpůsobte pracovní místo, které bude sloužit pouze k práci. Nepracujte na kuchyňském stole, v obýváku nebo z postele. Svádělo by vás to k prokrastinaci nebo k vykonávání domácích prací. Domácí kancelář si každý den ukliďte, budete se lépe soustředit.

Chcete-li dosahovat těch nejlepších výsledků a opravdu se dokonale soustředit, pořiďte si kvalitní kancelářský nábytek. Zejména pak ergonomické kancelářské křeslo nebo kancelářská židle zabrání bolestem zad a hlavy, a pomohou vám k lepšímu soustředění.

Přizpůsobte pracovní místo

VYMEZTE SI ČAS NA PRÁCI

Sami si určete, v jaké části dne se budete věnovat práci. Pokud vám to nejvíce myslí v dopoledních hodinách, většinu práce se snažte vykonat právě dopoledne. Důsledně dodržujte stejnou dobu, kdy ráno vstáváte i čas, ve který chodíte večer spát.

Pro každý den si stanovte, co musíte přesně splnit, a to dodržujte. Ráno se nachystejte stejně, jako kdybyste šli do práce. Umyjte se, nasnídejte a oblečte do něčeho pohodlného. Ženám navíc pomáhá, pokud se jemně nalíčí a použijí příjemný parfém. Muži si mohou po ránu dopřát běh a studenou sprchu.

VŠE SI NACHYSTEJTE K RUCE

Než se pustíte do samotné práce, připravte si veškeré potřebné pomůcky. Nachystejte si podklady, papíry, mobilní telefon, zapněte počítač. Připravte si pití i svačinku, abyste alespoň několik hodin nemuseli od práce odcházet a nic v bytě tak neodvádělo vaši pozornost.

VĚNUJTE ČAS I SOBĚ

Možná máte perfektně naplánovaný celý svůj pracovní týden, úkoly rozdělené do jednotlivých dnů, kancelář nachystanou, ale na něco jste možná přece jenom zapomněli. Každý den dopřejte ve svém plánu čas sami sobě, svým zálibám, rodině nebo domácím pracím, které mnohé z nás uklidňují.

Pokud totiž věnujete dostatek času všemu, co děláte rádi, během home office se budete mnohem lépe soustředit na práci a nebudete přemýšlet o tom, že byste si teď chtěli zacvičit, potřebovali uklidit nebo si zavolat s kamarádkou. Důkladně oddělte svůj pracovní a osobní život, a dopřávejte si průběžně malé radosti a odměny, které pomohou zocelit vaši disciplínu.

HOME OFFICE S ČISTOU HLAVOU

Pokud máte zrovna špatný den a práce vám nejde od ruky, zajděte si na procházku do přírody. Nadýchejte se čerstvého vzduchu a dopřejte si chvíli klidu v dnešní uspěchané době. Uvidíte, že vám potom půjde práce mnohem lépe od ruky.

Vybavte si kancelář kvalitním kancelářským nábytkem ALBA, ať se vám na home office lépe pracuje!