27.12 - 30.12. probíhá celofiremní dovolená, objednávky budou vyřízeny 2.1.2023.

Jak snížit hluk v kanceláři?

Při zřizování kanceláře – ať už malé či velké – je potřeba dostatečně pracovat s akustikou dané místnosti. V akusticky neupravené kanceláři vnímají zaměstnanci veškeré hlasy, hluk i šum na pozadí, což značně snižuje jejich schopnost koncentrace, a naopak zvyšuje únavu. Především ve velkých kancelářích a kancelářích typu open-space je práce s akustikou naprostou nezbytností.  

Otevřené kancelářské prostory sice usnadňují komunikaci jednotlivých členů týmu, na druhou stranu v nich však může vznikat nadměrný hluk. V jedné ze studií provedených na toto téma bylo dokonce zjištěno, že až 40 % zaměstnanců považuje hluk v kanceláři za tu vůbec největší překážku při plnění pracovních úkonů. Mezi nejčastější rušivé prvky patří především hovory kolegů, hučení ventilace či běžící tiskárna. Nadměrný hluk navíc nutí člověka zvyšovat hlas, následkem čehož dochází k tzv. kavárenskému efektu, kdy se kolegové překřikují a hluk ještě více sílí.

Open-space kancelář

Kvalitní pracovní prostředí se vyznačuje akustikou pohodou, která může pracovní výkon jednotlivých zaměstnanců výrazně zvýšit. Koncentraci na složité úkoly až o 50 %, snížení hladiny adrenalinu až o 30 %, a soustředění na matematické a logické úkoly až o 20 %

Naštěstí však existuje celá řada způsobů, jak akustickou pohodu v kanceláři navodit. A právě o těch si povíme v následujících řádcích.

AKUSTICKÉ PANELY

Akustické panely jsou poměrně častým řešením v open-space kancelářích. Dokážou totiž velice účinně pohltit okolní zvuky, a tím zamezují tvorbě nežádoucí ozvěny. U akustických panelů rozlišujeme několik druhů – mohou být nástěnné, závěsné, či v podobě akustických příček.

Akustické panely

AKUSTICKÉ PARAVÁNY

Akustické paravány slouží ke snižování hladiny zvuku každého jednotlivého pracoviště. Připevňují se totiž ke kancelářským stolům, případně jsou samostatně stojící. Paravány jsou opatřeny čalouněním a díky mnoha barevným provedením tvoří i zajímavý designový prvek.

Akustický paraván

AKUSTICKÉ BOXY

Prostřednictvím akustických boxů si mohou zaměstnanci na rušném pracovišti vytvořit svou vlastní oázu klidu, kde budou moci bez problému vést jednání, vyřizovat pracovní hovory, případně svolávat schůzky členů týmu.

Akustický box

MATERIÁLY DOBŘE POHLCUJÍCÍ ZVUK

V kancelářích, ve kterých se nachází značné množství tvrdých povrchových ploch (typicky ze skla či betonu), se zvuk snadno odráží a vytváří nepříjemnou ozvěnu. Do interiéru kanceláře se proto doporučují materiály, které zvuk pohltí a zároveň jej nebudou odrážet dál do prostoru. Výborně funguje dřevo a také různé tkaniny (koberce, tkaniny, polstrování nábytku aj.), které tak potěší nejen na pohled, ale také „na doslech“.

ZAPLNĚNÉ KNIHOVNY A REGÁLY

K tlumení zvuku v kanceláři ve velké míře pomáhají také knihovny a regály zaplněné knihami či šanony. V případě úložných prostor s pevnými hladkými dveřmi se setkáváme s opačným efektem, kdy se zvuk odráží a vyvolává ozvěnu.

KVĚTINY V KANCELÁŘI

Květiny jsou opravdu všestranným pomocníkem. Jednak čistí vzduch a vytváří příjemnou atmosféru, a jednak fungují jako přirozené tlumiče hluku.

FILCOVÉ NÁVLEKY NA NOHY ŽIDLÍ 

A něco zábavného na konec – filcové návleky na nohy židlí sloužící ke snižování hluku při posouvání židlí. Zvuky při „šoupání“ židlí dokážou být pěkně otravné, což se dříve či později s největší pravděpodobností projeví menším výbuchem vzteku.

Jak jste se výše mohli sami přesvědčit, možností, jak snižovat úroveň hluku v kanceláři, existuje celá řada. Usilujete-li o vyšší produktivitu práce a větší spokojenost svých zaměstnanců, začněte s vylepšováním akustiky pracovního prostředí ještě dnes. Je to investice, která se rozhodně vyplatí.