27.12 - 30.12. probíhá celofiremní dovolená, objednávky budou vyřízeny 2.1.2023.

Češi a open space, jak se nám pracuje v tzv. otevřených kancelářích?

Kanceláře typu open space se u nás rozšířily zejména v devadesátých letech, a to s příchodem zahraničních firem na český trh. Open space, jinak také otevřená kancelář, má své výhody i nevýhody. Češi si na ni však velmi špatně zvykají a většinou jim nevyhovuje. Jak open space kanceláře vznikly, proč se tak razantně rozšířily, a z jakého důvodu je Češi nemají rádi? Poradíme vám, jak si na otevřenou kancelář lépe zvyknout!

HISTORIE OPEN SPACE – OTEVŘENÉ KANCELÁŘE

Open space, v českém jazyce otevřený prostor, je druh pracoviště (např. kancelář), kde nejsou jednotlivá pracovní místa oddělena příčkami. V anglickém termínu je open space označován také za open-plan nebo open-plan-office. Kanceláře tohoto typu pochází ze Spojených států amerických, kde tuto myšlenku začal od roku 1900 prosazovat Henry Ford.

Od té doby se podoba těchto kanceláří výrazně změnila. Dříve byl kladen důraz na produktivitu a vyšší dohled vedení, dnes designéři navrhují open space kanceláře s ohledem na zaměstnance. Základem je podpora kreativity, kvality prostředí i světla či omezení hluku. Moderní otevřené kanceláře ve větších firmách již běžně disponují kavárenskými koutky, posilovnami, bary či společenskými místnostmi.

Historie open space – otevřené kanceláře

OPEN SPACE SE ROZDĚLUJÍ NA DVA DRUHY

OTEVŘENÉ KANCELÁŘE BEZ BARIÉR

V otevřených kancelářích bez příček jsou pracovní plochy umístěné volně v prostoru, bez důrazu na soukromí zaměstnanců. Stoly mohou být postaveny těsně vedle sebe, i v několika řadách. Toto uspořádání je sice finančně výhodné pro firmu, ale pro zaměstnance je zcela nevyhovující. Nemají zde soukromí, pracují ve velkém hluku, a to způsobuje neschopnost soustředění i nižší produktivitu.

ODDĚLENÉ KÓJE

Oddělené kóje jsou pro zaměstnance mnohem příznivější variantou. Prostory jsou zde odděleny přepážkami a vznikají tak jednotlivé buňky, ve kterých zaměstnanci mají alespoň trochu soukromí. Takto je omezen také hluk a zaměstnanci se lépe soustředí na svou práci. Nevýhodou kójí je pak nedostatečné proudění vzduchu.

PROČ JSOU OPEN SPACE KANCELÁŘE FIRMAMI TAK OBLÍBENÉ?

Pro firmy mají otevřené kanceláře hned několik výhod. Nejen, že jim přináší výraznou finanční úsporu, ale také umožňují snadnější kontrolu a vedení zaměstnanců. Otevřená kancelář ušetří firmě finance za pronájem více malých místností nebo například za propojení internetové sítě, počítačů a dalších kancelářských technologií.

Dalšími důvody, proč firmy upřednostňují open space, jsou zejména: otevřenější komunikace mezi zaměstnanci, snadnější a rychlejší šíření informací, lepší začlenění nových zaměstnanců do kolektivu a zabránění prokrastinace formou chatování, smskování či dokonce hraní her nebo brouzdání na internetu.

V otevřených kancelářích si zaměstnanci mohou lépe pomoci, poradit či společně vyřešit pracovní problém. Vedení si také moc dobře uvědomuje, že zaměstnanci cítí tlak a jsou tak motivováni k vyšším výkonům.

Toto je však pouhá teorie, se kterou přišli tvůrci otevřených kanceláří. Mnohé z těchto výhod byly v průběhu let vyvráceny. Výsledkem je spíš to, že zaměstnancům klasické open space nevyhovuje, demotivuje je a snižuje jejich produktivitu.

PROČ NEMAJÍ ČEŠI RÁDI OPEN SPACE?

Češi nepatří k těm, kterým open space kanceláře vyhovují. Stěžují se zejména na nedostatek klidu a soukromí. Ruší je hluk od ostatních kolegů a nemohou se tolik soustředit na práci. Efektivita práce se tím pádem výrazně snižuje, a tím narůstá nátlak ze strany vedení. Zaměstnanci se proto cítí jako v bludném kruhu. Mnoho z nich poté začnou trápit zdravotní a psychické obtíže. Ty jsou uceleně nazývány jako syndrom open space.

JAK SE SYNDROM PROJEVUJE?

Nejčastějšími projevy jsou bolesti hlavy, závratě, hučení v uších, trávicí problémy, úzkostné stavy, oslabená imunita, časté nachlazení, bušení srdce, vysoký krevní tlak, únava, vyčerpání, deprese, a nakonec i syndrom vyhoření.

Proč nemají Češi rádi open space?

Nejhůře open space snáší jedinci, kteří musí ve své práci projevovat kreativitu. Tím, že se na práci nemohou soustředit, dokončují ji poté v klidu doma. To je však z dlouhodobého hlediska neudržitelné a způsobuje to právě výše zmíněné příznaky.

Ačkoliv manažeři vidí pouze přínosy otevřených kanceláří, měli by si také uvědomovat tato negativa a zdravotní dopady na zaměstnance. Mnoho zaměstnanců nezvládne své potíže a rozhodne se pro odchod ze zaměstnání do menší firmy, kde budou mít svou kancelář.

JAK SI PRÁCI V OTEVŘENÉ KANCELÁŘI ZPŘÍJEMNIT?

Pokud přesto není jiná možnost a pracujete ve firemním open space, existuje několik možností, jak si práci zpříjemnit.

Domluvte se s vedením, aby vaši kancelář vybavila kvalitním kancelářským nábytkem. Základem je ergonomická kancelářská židle nebo kancelářské křeslo, které redukují zátěž zádových svalů, snižují únavu a zvyšují tak produktivitu. Vysoce kvalitní kancelářský nábytek si můžete vybrat na stránkách Arris.cz, kde naleznete kancelářská křesla a další vybavení, které pro pohodlnou práci v kanceláři potřebujete.

A pro pozitivní naladění si svůj pracovní prostor si zvelebte květinou, fotkami rodiny a přátel, či plakáty. Pokud máte dostatek místa, pro přehlednost si pořiďte poličky na uspořádání dokumentů. S kolegy pak stanovte řád fungování kanceláře, zejména pravidla pro telefonování, používání rádií a větrání místností či topení.

Pokud byste rádi načerpali další inspiraci pro příjemné pracovní prostředí, podívejte se na náš článek s tipy, jak si zpříjemnit práci v kanceláři.