27.12 - 30.12. probíhá celofiremní dovolená, objednávky budou vyřízeny 2.1.2023.

Jak si vybrat kancelářskou židli?

Při sedavém zaměstnání či dlouhém hraní počítačových her hraje výběr správné kancelářské židle klíčovou roli. Je důležité zvolit takovou židli, která vašim zádům poskytne správnou oporu a pomůže vám se zdravým držením těla. Jak si ale vybrat tu pravou?

Kancelářská židle nebo křeslo?

Při výběru se jako první rozhodujete mezi kancelářskou židlí a kancelářským křeslem. Jaký je mezi nimi rozdíl?

  • Kancelářská židle umožňuje řadu nastavení: úhlu i výšky sedáku a opěráku zad, ale i výšky opěrky hlavy nebo područek.
  • Kancelářské křeslo mívá mohutnější konstrukci a pevně určený úhel mezi opěrákem a sedákem. Má tedy méně možností nastavení, které ale vyvažuje svou robustností a pohodlím.

Co by měla splňovat konstrukce kancelářské židle a jak ji nastavit?

Kancelářská židle musí v každé poloze podporovat přirozené držení těla, měla by být individuálně dobře nastavitelná dle potřeb uživatele, přizpůsobit se jeho postavě a umožňovat zdravé dynamické sezení. Seřízení se týká v první řadě výšky sedadla. Optimální nastavení sedáku poznáte tak, že když se opíráte o opěrák, chodidla celou plochou leží na podlaze a nohy v kolenou svírají úhel 90 stupňů nebo více.

Velkou výhodou je, pokud můžete nastavit i výšku opěráku a především bederní opěrky, která napomáhá držet vzpřímenou pozici těla, uvolnit svaly a vyhnout se tak bolestem zad. Opěradlo je správně výškově nastaveno, když bederní opěrka jemně kopíruje a podporuje oblast bederní páteře, tj. je umístěna přibližně v úrovni pasu.

mechanika židle_arris

Moderní synchronní mechanika umožňuje závislé naklápění sedáku a opěráku.

Pokud má židle područky, měly by být ve výšce loktů, aby horní část paží byla volně spuštěná podél těla a lokty a předloktí ležely vodorovně na područce.

područka_arris

Nastavitelné područky nabízí možnost výškového nastavení a horizontální posun držáku do strany.

Kancelářská židle čalouněná nebo síťovaná?  

Před koupí židle zvažte také vhodný potahový materiál, zpravidla máte na výběr mezi síťovanými materiály a čalouněním.

Síťové materiály vynikají zejména svou prodyšností a pružností, což znamená mimo jiné i to, že se dobře přizpůsobují vašemu tělu nebo že se v horkém létě nebudete potit. Navíc se židle ze síťoviny snadno čistí.

siťovaný opěrák_arris

Síťovaný opěrák díky ergonomickému tvarování poskytuje nejen pohodlí, ale také dostatečnou prodyšnost.

Čalouněné kancelářské židle jsou díky pěnovým výplním měkčí a příjemně hřejivé, navíc mohou být speciálně ergonomicky tvarovány. Speciální potahové látky zaručují vysokou odolnost, jsou na příjemné dotek a jednoduché na údržbu.

čalounění_arris

Čalouněný sedák dodává židli pohodlí i luxusní vzhled.

U některých typů kancelářských židlí se můžete setkat s kombinací těchto materiálů. Opěrák je většinou vyrobený ze síťoviny a poskytuje tak podporu i prodyšnost, zatímco sedák je vyrobený z příjemných a pohodlných čalouněných materiálů. 

Vyplatí se investice do kancelářské židle Alba?

Pokud máte sedavé zaměstnání v kanceláři nebo doma, pak jednoznačně doporučujeme do vyhovující kancelářské židle investovat a zaměřit se i na výrobce a původ dané židle. Dobře nastavená a kvalitní kancelářská židle od ověřeného českého výrobce jako je ALBA chrání vaše zdraví, předchází únavě a pozitivně tak ovlivňuje i vaši produktivitu. Garantovaná kvalita vám navíc zajistí, že vám židle bude spolehlivě sloužit po mnoho let. 

Barva a design

Po zvážení všech funkčních vlastností, které by kancelářská židle neměla postrádat, je čas zvážit i design a barvu. Preference je jen na vás. Od univerzální černé barvy přes výraznější odstíny až po elegantní provedení židlí. V kanceláři nebo doma vám tak bude všechno ladit do nejmenšího detailu.

Navštivte jeden z našich showroomů nebo se podívejte na náš e-shop, velice rádi vám s výběrem kancelářské židle pomůžeme.