27.12 - 30.12. probíhá celofiremní dovolená, objednávky budou vyřízeny 2.1.2023.

Prokrastinace v práci, jak na ni vyzrát?

Prokrastinace, v posledních letech téměř nejčastější problém v oblasti pracovní morálky a seberozvoje. Právě prokrastinace v práci nám může způsobit stále nabalující se potíže, se kterými pak budeme muset složitě a dlouze bojovat. Z toho důvodu je v kanceláři, ale i v životě, prokrastinace nežádoucí jev. Nutí nás zabíjet čas činnostmi, které vlastně dělat nepotřebujeme. Jak s prokrastinací v kanceláři úspěšně bojovat?

 

CO JE TO PROKRASTINACE A CO ZPŮSOBUJE?

Prokrastinace je stav, kdy až chronicky odsouváme nebo odkládáme pracovní povinnosti na později. Může se jednat o nezáživné úkoly, které neradi zpracováváme, ale také o těžká a náročná zadání, na která se nyní prostě necítíme.

Jsou to většinou úkoly, do nichž se nám z nějakého důvodu nechce. A proto je neustále odkládáme a raději se věnujeme něčemu, co v tu chvíli považujeme za důležitější. Může se jednat o zalévání květin v kanceláři, úklid pracovního stolu, telefonát s kamarádkou či surfování na internetu.

Ovšem i zdánlivě nevinná prokrastinace může mít nedozírné následky. Úkoly, které neustále odsouváme na neurčito, se nám totiž mohou nahromadit a způsobit velké nepříjemnosti. Nejen, že nestihneme stanovené termíny, ale můžeme ve spěchu a stresu často způsobit nějakou chybu.

Z toho důvodu je prokrastinace v kanceláři mnohem nebezpečnější, než například doma, kde si ji čas od času dovolit můžeme.

Prokrastinace v práci

 

JAK BOJOVAT S PROKRASTINACÍ V KANCELÁŘI

Pokud se tedy chcete stát spolehlivým a úspěšným zaměstnancem, nebo podnikáte a jste sám sobě šéfem, podívejte se na naše tipy, jak bojovat s prokrastinací.

 

ZÁKLADEM JE PRACOVNÍ MÍSTO A REŽIM

Vytvořte si v kanceláři pracovní místo, kde budete mít svůj pracovní stůl a kvalitní kancelářskou židli. Důležité je, abyste se na svém pracovním místě cítili dobře a pohodlně. Můžete si jej vyzdobit fotkami rodiny a přátel, certifikáty či oceněními, ale moc to nepřehánějte. Výzdoba vaší kanceláře by vás mohla od práce rozptylovat.

Stanovte si režim, kdy jste nejvíc produktivní. Každému vyhovuje jiná pracovní doba. Někdo raději pracuje od brzkého rána a za odměnu dříve skončí, může si pak užívat volného odpoledne. Někdo je naopak produktivnější spíš v odpoledních nebo večerních hodinách. Stanovení vlastního pracovního režimu závisí na formě vašeho úvazku k zaměstnavateli. Pokud pracujete jako freelancer, je pracovní doba zcela na vás.

 

NAUČTE SE ODMĚŇOVAT

Máte za sebou úspěšný den, během kterého jste odvedli dostatek práce? Nezapomeňte se za svou produktivitu odměnit. Zajděte si na dobrou kávu, s partnerem na večeři nebo si udělejte čas pouze pro sebe. Pamatujte však, že je důležité si tyto odměny dopřát za dobře odvedenou práci. Během dne se proto příliš nerozptylujte a naučte se těšit na hezky strávené chvíle po práci. To vás bude motivovat k lepším výkonům a prokrastinace půjde stranou.

 

VEĎTE SI SEZNAM ÚKOLŮ

Naučte se vést si seznam úkolů, které po jejich splnění odškrtávejte. Tento seznam si sepište vždy na počátku týdne, úkoly v něm si seřaďte dle nejdůležitějších až po ty méně důležité, a v průběhu týdne seznam neustále kontrolujte, odškrtávejte a upravujte. Získáte díky tomu přehled nad svými projekty a na nic nezapomenete. Navíc, až uvidíte, jak jednotlivé úkoly ubývají, bude se vám lépe a rychleji pracovat.

 

VYTVOŘTE SI VLASTNÍ TERMÍNY DOKONČENÍ

Obdrželi jste úkol, u kterého máte deadline až za 14 dní? Nastavte si svůj vlastní termín dokončení a buďte na sebe přísní. Není nic horšího, než když jeden úkol, který byste běžně zvládli za pár hodin, před sebou tlačíte dva týdny, neustále ho odkládáte a stejně jej nakonec zhotovíte na poslední chvíli ve 2 hodiny v noci před termínem. Je proto mnohem lepší být na sebe chvíli přísný a stanovit si šibeniční termín, díky kterému se do práce pustíte s mnohem větší vervou.

Naučte se také připravit si práci na další den. Díky tomu budete již od rána vědět, co vás čeká. Odpadne vám tak zdlouhavé rozkoukávání a hledání důvodů, proč ještě nezačít pracovat.

 

VYPNĚTE FACEBOOK A SOCIÁLNÍ SÍTĚ

Často je právě Facebook, a další sociální sítě, největším „žroutem času“. Je naprogramován tak, aby vás zaujal a strávili jste na něm co nejvíce hodin. Neříkáme, že je nutné si zrušit profil na Facebooku a vůbec nenavštěvovat sociální sítě, ale doporučujeme si pro tyto platformy vymezit svůj osobní čas. Stanovte si například hodinu denně pro brouzdání na internetu a tento čas nepřesahujte. Můžete si pomoci různými aplikacemi nebo obyčejným budíkem. Zde opět platí, buďte na sebe přísní.

Prokrastinací v kanceláři přichází lidé až o 20 hodin týdně, které by mohli využít mnohem smysluplněji. Pokud se na práci nemůžete soustředit, mrkněte na náš článek 5 protahovacích cviků s kancelářskou židlí a vyzkoušejte cvičení v kanceláři. Pomůže vám na chvíli vypnout od práce, protáhnout tělo a získat novou energii pro řešení dalších úkolů!