27.12 - 30.12. probíhá celofiremní dovolená, objednávky budou vyřízeny 2.1.2023.

7 hlavních částí ergonomické židle, aneb na co se zaměřit při jejím výběru

Také sedíte na židli více než 3 hodiny denně a začínáte pociťovat bolesti zad? Potom byste si měli dát opravdu záležet na výběru kvalitní ergonomické židle, která bude přímo ušitá pro Vaši postavu.  Dobře zvolená ergonomická židle Vám poskytne vyšší komfort s prvky aktivního sezení. Díky této technologii výrazně snížíte zátěž zádových svalů, snížíte únavu a zlepšíte svou produktivitu. Jsme rádi, že si i Vy stále více uvědomujete hodnotu svého zdraví a zaměřujete se na koupi kvalitní židle. Proto jsme pro Vás vytvořili ucelený seznam jejich hlavních částí, na které byste se při výběru měli podrobně zaměřit.

OPĚRÁK

Ze zdravotního hlediska není vhodné volit příliš vodorovný tvar opěráku, protože Vás bude nutit hrbit se. Zvolte raději opěrák navržený dle nejnovějších ergonomických požadavků do mírně vybouleného tvaru. Jeho výška by měla sahat po ramena, ale není to podmínkou. Záleží na Vás, čemu dáváte přednost. Je – li opěrák doplněn opěrkou pro podepření hlavy, měla by podpírat 5. krční obratel. Preferujte možnost její nastavitelné výšky i sklonu. Sklon samotného opěráku k sedáku by měl svírat 90 – 110 stupňů. Zvažte také potahový materiál, ze kterého chcete mít opěrák vyroben.  Můžete zvolit síťovinu, která se však časem může začít prohýbat (vlivem polohování) a bude Vás nutit hrbit se. Navíc nemá izolační vlastnosti. Další možností je klasické textilní čalounění, které má skvělé izolační schopnosti a zároveň je prodyšné. Třetí možností je potah kožený (z pravé nebo syntetické kůže).

BEDERNÍ OPĚRKA

Tato důležitá ergonomická část židle bude udržovat Vaši páteř ve tvaru písmene S. Důležité je její nastavení v požadované výšce tak, aby přesně tlačila na oblast Vašich beder. Styčná plocha s páteří by měla být co největší. To znamená, že by měla mít velký poloměr zakřivení.

SEDÁK

Tato část židle je důležitá z mnoha důvodů. Řešíme zde jeho hloubku (délku), tvar, sklon, výšku, čalounění, posuv aj pružinový mechanismus. Je důležité, aby Vám sedák podepíral většinu délky stehen. Vynikající je také možnost ručního nastavení sklonu sedáku, protože jeho náklon Vám nemusí vyhovovat (může se Vám stát, že budete neustále klouzat dopředu a budete nuceni neustále poposedávat zpět do původní polohy). Ergonomické židle mají pod sedákem páčku, kterou se dá nastavit hloubka sedáku. Sedák by měl být vysunutý tak, abyste měli mezi jeho přední částí a vnitřkem Vašeho kolenního kloubu cca 3 cm.

PODRUČKY

Správně nastavené područky značně ulevují svalům loktů, na ramenou a v šíji. Měly by být měkké, čalouněné např. molitanem, na kterém je (pro lehkou údržbu a omyvatelnost) koženka, kůže nebo gel. Tím nedojde k otlakům při jejich používání, zároveň však budou dostatečně pevné. Samozřejmostí by měla být volba jejich výškového nastavení. Vyvarujte se židlí, kde tato možnost není, protože mnoho z nich má područky v nesprávné výšce. S takovou židlí pak můžete mít problém např. zajet pod stůl.  Područky musí podpírat hlavně lokty, ne zápětí. Dražší varianty židlí mívají područky spojené s opěrákem. Tím je zaručeno, že jsou vždy na správném místě.

MECHANIKA

Je velmi důležitá z hlediska naklánění celé židle a způsobu jejího využívání. Dnes si můžete vybrat z různých možností, od nejméně vhodné křeslové (houpací) mechaniky, která má pevný úhel mezi sedákem a opěrákem, až po různé synchronní a asynchronní mechaniky. Ergonomické židle se synchronní mechanikou mají proměnný úhel mezi sedákem a opěrátkem. Můžete na nich krásně relaxovat a natáhnout páteř. Asynchronní mechanika má nezávislý sklon sedáku a opěráku. Úhel mezi sedákem a opěrákem se dá různě měnit. Oproti synchronní mechanice má židle velkou výhodu v tom, že je zde možnost nastavení přesného sklonu sedáku. Mezi další typy mechaniky patří např. kloubová mechanika, která se ovládá otáčením šroubu zakončeným plastovou hlavicí. Nezapomínejte, že ergonomická židle musí mít také kvalitní píst, jenž spojuje zmíněnou mechaniku židle s jejím křížem.  

KŘÍŽ

Zde bude řeč především o materiálu, ze kterého je kříž vyroben. Nejčastěji se můžete setkat s křížem plastovým. Ocelový kříž bývá nejvíce náchylný k prasknutí ve svárech. Hliníkový kříž je na prasknutí méně náchylný a dnes se vyrábí v moderních tvarech a provedeních, např. leštěný. Dalším materiálem, se kterým se můžeme setkat, je nylon. Je velice pevný a nabízí se v různých designových tvarech.

KOLEČKA

Při výběru koleček je důležité vědět, na jakém typu podlahy se bude Vaše židle pohybovat. Tvrdá kolečka, většinou vyrobená z plastu, jsou vhodná zejména na měkké podlahy, kde je umístěn koberec, lino apod.  Pogumovaná, měkčí kolečka jsou zase vhodná na tvrdé podlahy z dlaždic, na parkety a plovoucí podlahy. Některá kolečka mohou být také automatiky brzděná. Toho je docíleno pouze v nezatíženém stavu tzn., pokud zrovna na židli nesedíme. Židle nám tak, ve chvíli kdy vstaneme, neodjede a do ničeho nenarazí.
Pro každého jednotlivce existuje vhodná židle, jejímž výběrem je však potřeba strávit dostatečný čas.  Nejlepším řešením je navštívit přímo specializovanou prodejnu, kde Vám odborníci s jejím výběrem rádi pomohou!

 

Výše zmíněné aspekty berte v potaz nejen v případě výběru židle pro sebe, ale rovněž i tehdy, pořizujete-li kancelářskou židli pro své děti. Určitě nechcete, aby se jednou potýkaly s bolestmi zad.