27.12 - 30.12. probíhá celofiremní dovolená, objednávky budou vyřízeny 2.1.2023.

Vybíráme kancelářskou židli – jak si zvolit typ mechaniky?

Mechanika je srdcem kancelářské židle a představuje tak jednu z nejdůležitějších částí, umožňuje totiž celkové nastavení židle a s tím i pohodlné a zdravé sezení. Pojďme se společně podívat na jednotlivé typy a ukázat si, jaké nastavení u kancelářských židlí vám jednotlivé mechaniky umožní.

Co je to mechanika židle?

Mechanika je součástí židle, je uchycena zespodu pod sedákem a umožňuje seřízení výšky sedáku, sklon nebo houpání. Jaké jsou tedy jednotlivé typy?

Synchronní mechanika

Díky skvělým ergonomickým vlastnostem jsou pro dlouhodobou kancelářskou práci nejvhodnější židle se synchronní mechanikou. Opěrák a sedák jsou u této mechaniky pružně spojeny a úhel sklopení sedáku je závislý na úhlu sklopení opěráku (opěrák se většinou sklápí 2 - 3krát rychleji, než sedák) - úhel mezi sedákem a opěrákem je tedy proměnný. Díky otevření úhlu mezi sedákem a opěrákem a tím, že židle neustále kopíruje pohyby těla, podporuje synchronní mechanika dynamické sezení – aktivuje pohybový aparát, snižuje tlak na páteř, zabraňuje jednostrannému zatížení a podporuje přirozené procesy těla.

Odpor houpání lze v závislosti na hmotnosti uživatele nastavit pomocí centrálního šroubu pod sedadlem, u pokročilejších mechanik zvládnete nastavení pomocí páčky pohodlně z pozice v sedě.

Ačkoli jsou dynamické vlastnosti mechaniky žádoucí pro zdravé sezení, umožňuje mechanika zajistit opěrák ve vybrané pozici a funkci houpání tak zablokovat– ať už pro potřeby zvýšení soustředění při aktivním vzpřímeného sedu, nebo když se chcete opřít a odpočívat v zakloněné poloze.

Pokročilejší synchronní mechaniky nabízejí také posuv sedáku, který vám dovolí nastavit si hloubku sedáku podle vašeho typu postavy, případně možnost nastavení negativního sklonu sedáku.

synchronní mechanika_arris

Synchronní mechanika kancelářské židle

Assist block

Houpací mechanika Assist block umožňuje nastavení výšky sedu, záklon a aretaci židle v 5 polohách. Nejčastěji se používá u kancelářských křesel, kde je sedák pevně spojený s opěrákem. Dochází k náklonu celého křesla, tzn. úhel mezi sedákem a opěrákem zůstává stejný. Tuhost houpání v závislosti na hmotnosti uživatele lze nastavit centrálním šroubem pod sedákem. Houpací mechanika Assist block s předsunutou osou houpání splňuje základní parametry zdravého sezení. Tím, že podporuje dynamický sed nebo umožní odpočinek v příjemném záklonu, významně snižuje tlak na páteř a je tak vhodná i pro delší dobu užívání.

assist block_arris

Assist block mechanika kancelářské židle

Houpací mechanika

Základní houpací mechanika nabízí nastavení výšky sedu, funkci houpání a nastavení síly protiváhy dle hmotnosti uživatele pomocí centrálního šroubu pod sedákem. Úhel mezi sedákem a opěrákem však zůstává stejný. Kancelářské židle se základní houpací mechanikou je možné aretovat v základní poloze.

houpací mechanika_arris

Houpací mechanika kancelářské židle

Asynchronní mechanika

U židlí s asynchronní mechanikou lze nezávisle na sobě nastavit výšku židle, sklon opěráku a sklon sedáku. Díky této variabilitě si můžete židli dle druhu činnosti seřídit do požadované pozice. Přitom je však třeba dbát na správné nastavení tak, aby úhel mezi opěrákem a sedákem odpovídal doporučením po zdravé sezení. Židle s asynchronní mechanikou se skvěle hodí pro kratší kancelářskou práci, do dílen či k pokladnám.

asynchronní mechanika_arris

Asynchronní mechanika kancelářské židle

Permanentní kontakt

Permanentní kontakt neboli kloubová mechanika zajišťuje nejzákladnější podmínky pro zdravé sezení. Umožňuje nastavit výšku sedu a stejně tak i výšku opěráku. Navíc lze sklon opěradla zajistit v jakékoliv poloze. Tuto mechaniku naleznete u cenově výhodnějších židlí určených pro občasné sezení.

permanentní kontakt_arris

Permanentní kontakt mechanika kancelářské židle

Při výběru vhodné kancelářské židle je mechanika velmi důležitá. Podívejte se na náš e-shop nebo nás kontaktujte a my vám s výběrem mechaniky poradíme.