27.12 - 30.12. probíhá celofiremní dovolená, objednávky budou vyřízeny 2.1.2023.

Jak vybrat kvalitní herní židli

Digitální doba 21. století s sebou přináší nejen technologický pokrok, ale vlivem stále rostoucího počtu hodin strávených za obrazovkou počítače také řadu zdravotních obtíží. Většina herních nadšenců tráví dlouhé hodiny na nekvalitní židli, která má s tou herní pouze pramálo společného. V důsledku toho si jednak kazí zážitek ze hry, a jednak negativně ovlivňují své zdraví, kdy se časem mohou potýkat s poškozením zad a páteře, bolestmi za krkem aj.

Jste-li tedy jedni z těch, co většinu času na PC tráví hraním počítačových her, zapomeňte na běžnou kancelářskou židli a pořiďte si židli herní, jež se vyznačuje lépe uzpůsobenou ergonomií. Výběru herní židle je nutno věnovat značnou pozornost a zvážit několik důležitých aspektů, s nimiž vás níže seznámíme.

KOLIK ČASU NA ŽIDLI STRÁVÍM?

Výběr konkrétní herní židle se bude samozřejmě odvíjet od toho, kolik času hraním průměrně strávíte. Jedná-li se pouze o pár hodin týdně, pravděpodobně nemá smysl investovat do židle závratné sumy. Jste-li však vášnivými hráči, kteří u počítače vydrží klidně celý den, určitě má smysl si připlatit.

KOMFORT SEZENÍ

Zajisté netřeba zmiňovat, že snad nejdůležitějším kritériem při výběru jakékoli židle je komfort. Především při hraní her stojí pohodlí v popředí, neboť hráči touží po skutečném herním zážitku – a ten jim nepohodlná židle může značně překazit. A co víc, časem se mohou objevit již výše zmíněné zdravotní problémy. V případě herních židlí je z hlediska komfortu potřeba věnovat pozornost zejména následujícím částem:

SEDÁK

Sedák je stěžejní částí židle. Při výběru herní židle dbejte na to, aby byl sedák dobře anatomicky tvarován – jedině tak se vám bude pohodlně sedět. Herní židle samozřejmě umožňují nastavení potřebné výšky sedáku, což hraje důležitou roli při správném sezení.

OPĚRADLO ZAD A HLAVY

Opěrka zad je druhou nejdůležitější částí herních židlí. Stejně jako sedák by měla být anatomicky tvarovaná a měla by se umět přizpůsobit vašemu tělu.

U pokročilejších herních židlí nalezneme také opěrku hlavy a případně i nastavitelnou bederní opěrku.

PODRUČKY

Kvalitní herní židle disponuje područkami, které si hráč může nastavit  podle svých potřeb.

Někdy se setkáte i s herními židlemi, které se prodávají bez područek. Nemusíte však zoufat, lze je přikoupit zvlášť.

NOSNOST A HMOTNOST ŽIDLE

Aby vám herní židle vydržela co nejdéle, věnujte určitou pozornost i její nosnosti. Většina židlí naštěstí nabízí dostatečnou rezervu, kdy se nosnost pohybuje od 120 do 150 kg. Nosnost židle je také určitým ukazatelem její kvality, neboť zde obecně platí, že čím vyšší nosností se židle vyznačuje, tím kvalitnější je její konstrukční řešení.

Částečným ukazatelem kvality herní židle může být i její hmotnost. Herní židle bývají zpravidla těžší, neboť obsahují celou řadu uživatelských prvků aj. Nižší hmotnost tedy může signalizovat horší konstrukční kvalitu, kdy výrobce mohl sáhnout po levnějších plastech. Tato úměra však neplatí vždy, herní židle totiž mohou být vyrobeny ze špičkových materiálů, jako jsou dural či hliník, které jsou pevné, odolné a zároveň lehké.

POTAHOVÝ MATERIÁL

Nejčastěji se u herních židlí setkáváme s umělou kůží, síťovinou a polyuretanem. Chcete-li opravdu stylové řešení, sáhněte po umělé kůži, která se  velmi snadno čistí – mnohdy postačí hadřík. Vzhledem k tomu, že na židli patrně strávíte spoustu hodin, během nichž se čas od času přihodí malá „nehoda“ v podobě rozlité kávy či drobků na sedáku, je umělá kůžu ideální volbou.

  • Mohlo by vás zajímat! Jak vyčistit nejen kancelářské židle?

Především v letních měsících oceníte určitě síťový potah zad, který se vyznačuje svou prodyšností.  I v chladnějších měsících Vám zaručí optimální cirkulaci vzduchu a to, že se při hraní her nebudete potit.

Herních židlí existuje na trhu celá řada. My v ALBĚ doporučujeme herní židli Winner, která nabízí maximální pohodlí a komfort, a navíc je velmi trendy. Disponuje základní mechanikou s možností nastavení výšky sedáku a nastavení sklonu opěráku v kterékoli zvolené poloze, dále síťovanými, a tedy prodyšnými, zády, nastavitelnou bederní opěrkou a koženkovým podhlavníkem. Celkovou image dotvářejí kolečka ve vzhledu automobilových kol.

Pokud již máte svou herní židli vybranou, věnujte ještě chvíli pozornost následujícímu obrázku, jenž znázorňuje zásady správného sezení. Zjistíte-li, že některou ze zásad nedodržujete, rychle to napravte. Vaše záda a klouby vám zajisté poděkují.

Jak správně sedět u PC

Obr. 1 Jak správně sedět u PC; zdroj